Prosize kapsule

Ženama u Iranu zabranjeno da gledaju fudbal sa muškarcima

Ženama u Iranu zabranjeno je da na javnim mestima gledaju prenose fudbalskih utakmica na Evropskom prvenstvu 2012. zbog “neprikladnog” okruženja u kojem muškarci mogu da postanu grubi, izjavio je zvaničnik policije.

“Neprikladna je situacija u kojoj žene i muškarci gledaju zajedno fudbal u bioskopskim salama”, rekao je Bahman Kargar, zamenik komandira iranske policije zadužen za socijalna pitanja.

Opravdavajući ovaj potez, Kargar je objasnio da se muškarci, dok gledaju fudbal, uzbude i ponekad izgovore vulgarne psovke ili prljave viceve.

“Žensko dostojanstvo ne trpi da one gledaju fudbal s muškarcima. Žene bi trebalo da zahvale policiji za ovu zabranu”, smatra taj predstavnik iranskih vlasti.

U Iranu, gde je fudbal veoma popularan, državna televizija prenosi utakmice Evropskog prvenstva, kojem su ove godine domaćini Poljska i Ukrajina. Te utakmice prenose se i u bioskopskim salama, u kojima su porodice i parovi često gledali fudbalske utakmice igrane na Svetskom prvenstvu 2010. i Azijskom kupu 2011. godine.

Mnogi u najkonzervativnijim i verskim krugovima vlasti u Teheranu smatraju da zajedničke aktivnosti muškaraca i žena u javnosti kvare moral. Iranke tako mogu da se kupaju jedino u bazenima i na plažama za žene i da borave u posebnim parkovima gde muškarci nemaju pristup, mogu da se voze samo u zadnjem delu javnih autobusa i jedino u taksiju sa ženama vozačima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar