Prosize kapsule

Virtualizacija Flash-a kroz Shumway

Gordon Shumway, u rodu Mozillinom Shumwayu...

Ako bude po Mozilinom, uskoro nam dolazi kraj Flash tehnologije kakvu znamo i koja se često implementira kao plug-in za postojeće pretraživače. Umesto ovog rešenja koje je poznato po svojoj problematičnoj stabilnosti i brojnim sigurnosnim rupama, uskoro bismo trebali dobiti Shumway, virtualnu mašinu koja omogućava SWF kroz HTML 5. 

Radi se o projektu otvorenog koda koji se nalazi na GitHubu i iza kojeg je pored Mozile stala čitava vojska developera otvorenog koda koji rade na rešenjima za „post-Flash“ budućnost koja je navodno iza ugla.

Shumway opisuju kao HMTL5 tehnologiju koja istražuje mogućnost izrade efikasnog i vernog sistema prikaza SWF formata bez korišćenja Adobe-ovog Flash Player-a.

Kao što je poznato, iako je Flash već dugo vremena sa nama, njegova implementacija u pretraživačima je uglavnom problematična iz više razloga, a Apple ga je javno prokazao kao neprihvatljiv rizik kada je odlučio da ga izbaci sa iPada i drugih uređaja sa iOS-om. Korištenjem standardnih tehnologija – JavaScripta i HTML5, Shumway bi trebao izvršavati SWF datoteke kao proces unutar internetskog pretraživača i na taj način izbeći pokretanje spoljnog koda kao što su Flash plug-inovi koji se sada koriste.

Ukoliko projekat uspe kako se nadaju, Mozilla bi integrisala Shumway u Firefox i dala način za korištenje ovakvih sadržaja unutar weba zasnovanog isključivo na HTML5 tehnologiji koja je navodno vrlo blizu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.