Prosize kapsule

Microsoft razmatrao preuzimanje Nokie?

Vrednost Nokijinih akcija je u proteklih pet godina pala 90%, te je trenutna tržišna kapitalizacija kompanije oko 10,45 milijardi dolara

Prema pisanju The Register-a, Microsoft je razmatrao preuzimanje Nokie, ali ubrzo je odustao nakon uvida u Nokijine poslovne knjige.

The Register, koji se poziva na “dobro informisane izvore”, tvrdi kako je Nokia dala Microsoft-u pristup svojim knjigama krajem prošle godine kako bi mu omogućila uvid da li je bilo koji dio kompanijinog poslovanja vredan preuzimanja. Ali ubrzo je Microsoft odustao, navodno razočaran onim što je vidio.

Nije teško pogoditi zašto je Microsoft tako brzo odustao od preuzimanja Nokie. Naime, promet kompanije ubrzano pada s obzirom da se korisnici sve više okreću Androidu i uređajima temeljenim na Appleovom iOS-u. Sa druge strane jasan je i interes Microsofta obzirom da Nokia još uvijek prodaje stotine milijona uređaja svake godine, čime bi Microsoft automatski zauzeo veliki deo tržišta mobilnih telefona. Takođe, Nokia je sada vrlo jeftina, odnosno vrednost akcija kompanije je u proteklih pet godina pala 90%, te je trenutna tržišna kapitalizacija kompanije oko 10,45 milijardi dolara. Toliko novca Microsoft generiše svaki kvartal, tako da mu preuzimanje Nokie ne bi bilo nikakav teret, ali ipak sebi ne može priuštiti lošu akviziciju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.