Prosize kapsule

Windows Phone se menja iz temelja (VIDEO)

Prvi WP8 uređaji stižu na jesen iz Nokia-e, Samsung-a, HTC-a i Huawei-ja

Kako je i bilo najavljeno, Microsoft je objavio detalje o Windows Phone 8. Objavljene informacije odnose se na platformu, a ne na novosti za krajnje korisnike, ali i ovako ih ima poveći broj, te jasno ukazuju na smer kojim Microsoft kreće.

Windows Phone se menja iz temelja. U novoj verziji koristiće se NT kernel, isti onaj koji se koristi u Windows-ima 8. Prednosti ovog pristupa su višestruke, a među najvećima je to da će proizvođači razvijati drivere samo jednom za sve uređaje koje žele koristiti Windows kao platformu. Osim toga, olakšan je razvoj Metro aplikacija za Windows-e 8 i Windows Phone 8 – na prezentaciji je u više navrata demonstrirano kako su kompanije u vrlo kratkom vremenu, merenom u danima, uspele portovati aplikacije sa Windows-a 8 na Windows Phone 8.

Zajedno sa novim kernelom dolazi još pogodnosti – podrška za višejezgrične procesore, enkripciju podataka, memorijske kartice, kao i poboljšanja koja će Windows Phone uređaje približiti poslovnom svetu. Pored današnje WVGA rezolucije, WP8 će podržavati i rezolucije WXGA i 720p. Uvodi se podrška za NFC, a prikazano je nekoliko vrlo zanimljivih primena ove tehnologije bežične komunikacije na malim udaljenostima.

Tehnologija se može koristiti za sparivanje u multiplayer igrama, za čitanje informacija sa raznih medija sa podrškom za NFC, kao i za jednostavnu razmenu informacija između uređaja prislanjanjem jednog na drugi. Posebna priča je Microsoft-ov Wallet koji u suštini integriše i Google-ov i Appleov pristup, a za plaćanje će moći iskoristiti nezavisne servise koji će se integrisati u OS.

Velika novost koja će privući ljude koji se bave implementacijom novih aplikacija, posebno grafički naprednih igara, je mogućnost korišćenja nativnog koda i DirectX-a. Svih 100.000 postojećih aplikacija danas dostupnih na platformi, bez izuzetaka će raditi i na Windows-ima Phone 8.

Izgled početnog ekrana je promenjen, a moguće će biti podešavati veličinu „pločica“ – postojaće malene, srednje i velike sa prikazom adekvatne količine informacija. Skype i ostali VoIP servisi biće integrisani duboko u OS, a funkcionisaće kao i normalni pozivi preko mreža mobilnih operatera. Nokia Maps će se standardno koristiti umesto Bing Mapsa, stiže i Internet Explorer 10, a nadogradnje će se ubuduće isporučivati bez potrebe za spajanjem mobilnih uređaja na kompjuter.

Ipak, nije sve tako ružičasto za postojeće korisnike Windows Phone uređaja. Naime, nadogradnja današnjih uređaja neće biti moguća na Windows Phone 8. Umesto toga, Microsoft će ponuditi Windows Phone 7.8 koji bi vizualno trebao izgledati jednako kao i WP8. Dakako, kako većina novosti u novom OS-u koristi prednosti koje donosi novi hardver (veća rezolucija, NFC, višejezgričnost…) nije bilo ni za očekivati da će vlasnici uređaja današnje generacije dobiti sve funkcionalnosti koje donosi Windows Phone 8.

Sve ovo uživo ćemo moći videti „na jesen“. Ako nas pitate – jedva čekamo.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.