Prosize kapsule

Google svaki dan ukine po 9.500 zlonamernih sajtova

Američki veb pretraživač Google svaki dan ukine 9.500 zlonamernih veb sajtova, pokazala je analiza podataka prikupljenih u poslednjih pet godina.

Kako je objavljeno na veb sajtu “clubic.com”, Google je 2007. godine objasnio da je uveo mehanizam za zaštitu od zlonamernih veb sajtova i eventualnih napada “fišingom” (simuliranje određene veb lokacije).

On je primenjen na njegovom pretraživaču i navigatoru Chrome. Mehanizam, kako se procenjuje, štiti 600 miliona Internet korisnika, a Google je naveo da svaki dan otkriva 9.500 zlonamernih sajtova. Radi se kako o običnim veb sajtovima koji su “hakovani” (piratizovani) ili posebnim sajtovima za ubacivanje zlonamernih programa ili napada “fišingom”, objasnio je Google.

Da bi prošli neprimećeni od strane sistema koje je uveo Google, oni ostaju najčešće manje od sat vremena “onlajn”. Osim toga, procenjuje se da se svakoga dana uputi između 12 i 14 miliona upozorenja preko pretraživača čemu se pridodaje i 300.000 uzbuna kojima se upozorava na preuzimanja sumnjivih fajlova.

Google dodaje i da osim upozoravanja snabdevača pristupa Internetu, mehanizam može da upozori administratora veb sajta (webmaster) – osobu odgovornu za održavanje jednog ili više veb sajtova kada je neka mejl adresa spomenuta na sajtu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.