Prosize kapsule

Zanimljivi mitovi o zdravlju

Mitovi su neistinite (ali zanimljive) priče. A medicinski mitovi su u tom smislu još zanimljivije priče koje, valjda zato što su vezane i za naše zdravlje, ne napuštamo lako.

Većinu njih smo videli na TV-u, neke smo čuli od mame i tate, a neki mitovi su nekako oduvek tu.

Iron Abs za vas

Pa da krenemo….

  • Ako jedete čokoladu imaćete bubuljice.

Iako je ovo dobar izgovor za svakog roditelja da zabrinutog tinejdžera/tinejdžerku odvoji od slatkih izazova dok mu apetit buja od rastućih hormona, ovaj mit je naravno potpuno netačan. Velik broj studija je urađen na ovu temu i bez obzira na ishranu bubuljice će rasti ili neće rasti. Ustvari jedini sastojak hrane koji bi mogao da utiče na stvaranje akni jeste jod. Ali zapravo ono što uveliko utiče na stvaranje akni jesu hormoni, bakterije, stres (koji opet dovodi do promene nivoa hormona) i neizbežna genetika.

  • Jedite šargarepu za bolji vid.

Možete jesti koliko hoćete šargarepe ali to neće popraviti vaš vid. Jedina veza šargarepe i vida jeste vitamin A koji telo stvara iz beta karotena koji se nalazi u šargarepi (više kuvanoj nego presnoj btw). Ali samo ekstremni nedostatak vitamina A (koji nemoguće da imate ako se iole hranite normalno, tj. ako ne živite na npr. Smokiju) će dovesti do poremećaja vida. Inače, šargarepa neće popraviti ni dnevni vid, a ni često spominjani noćni vid.

  • Posle davanja krvi pojedite nešto slatko da povratite energiju/šećer u krvi.

Iako će vam čak i ponuditi keks i sok posle davanja krvi pre će biti da je to zbog ljubavi opšte populacije prema slatkišima a ne zbog prave potrebe za slatkim. Naime posle davanja krvi ne pada nivo šećera u krvi a izvadi se količina krvi koja je bezbedna i ne bi trebala da vam pravi nikakve tegobe. Ipak ono što možete uraditi i treba da uradite jeste da popijete tečnosti jer ste možda već bili dehidrirani pre davanja krvi a u svakom slučaju će vam prijati brza nadoknada izgubljene tečnosti.

  • Nemojte pucketati prstima/zglobovima.

Puckanje zglobovima ne uništava zglobnu hrskavicu i neće vam od toga drhtati ruke. Već smo pisali na ovu temu ali da ponovimo – pucketanje zglobovima isteruje vazduh koji se uvukao u zglobnu šupljinu i zato ne možete pucketati prstima stalno. Slobodno se oslobodite gasova iz zglobova – ništa vam neće biti.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.