Prosize kapsule

Intel iznosi dokaze protiv kazne Evropske komisije


Prema tvrdnjama Intelovih advokata, Evropska komisija nije imala dovoljno dokaza o eventualnim Intelovim nelegalnim radnjama

Intel na sudu u Luksemburgu pokušava opovrgnuti optužbe ili barem smanjiti kaznu od 1,06 milijardi eura koja mu je određena nakon tužbe evropskog pravosudnog tela.

Naime, Intel je nakon osmogodišnje istrage Evropske komisije 2008. optužen za nelegalnu praksu kojom je onemogućavao glavnog konkurenta, Advanced Micro Devices (AMD) za poštenu tržišnu borbi. Presuda je doneta u maju, a kazna, koja predstavlja 4,15% Intelovog godišnjeg prometa 2008., je do sada najveća nametnuta kompaniji. Najveća kazna koja se u takvim slučajevima propisuje je 10% godišnjeg prometa kompanije.

Veće od pet sudija na opštem sudu u Luksemburgu saslušaće argumente obe strane tokom četverodnevnog saslušanja, a presuda se očekuje u toku narednih nekoliko meseci.

Prema tvrdnjama Intelovih advokata, Evropska komisija nije imala dovoljno dokaza o eventualnim Intelovim nelegalnim radnjama i oslanjala se previše na komentare Intelovih mušterija.

Ukoliko ne bude zadovoljan presudom, Intel se može još jednom žaliti višem sudu, odnosno Evropskom sudu pravde.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar