Prosize kapsule

Visoka kazna Tošibi

Tošibini advokati tvrde da su se čelnici kompanija sastajali sa valjanim razlozima, a da nisu kovali zaveru

Američki sud u Kaliforniji proglasio je Tošibu krivom u slučaju nameštanja cena LCD ekrana. Prema presudi, japanski se proizvođač udružio sa korejskim i tajvanskim proizvođačima ekrana sa ciljem održavanja visokih cena u razdoblju između 1999. i 2006. godine.

Tošibi je određena ukupna novčana kazna u visini od 87 miliona dolara od čega će 17 miliona biti isplaćeno poslovnim partnerima (proizvođačima televizora i monitora), a većinski deo u visini od 70 miliona dolara biće isplaćen kupcima koji su zbog dogovorenih cena ekrana plaćali više cene uređaja od onih koje su mogle biti u slučaju da je na tržištu postojala zdrava konkurencija. Prema službenoj izjavi, Tošiba će uložiti žalbu. Kažu da poštuju uloženo vreme i napor suda i zato veruju da presuda nije valjana, te da će iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi ispravili nepravdu.

Za razliku od Tošibe, ostale kompanije uključene u slučaj odlučile su se za nagodbu van suda. Krajem prošle godine sedam proizvođača LCD ekrana uključujući Sharp, Samsung i Hitachi ukupno su isplatili 553 miliona dolara odštete.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar