Prosize kapsule

Facebook ulaže u optiku

Osim Facebook-a, u konzorcijum za postavljanje APG-a učestvuju još i China Telecom, China Unicom kao i Time dotCom

Facebook se, kao jedina američka kompanija, pridružio konzorcijumu koji namerava izgraditi podvodni optički kabal Asia Pacific Gateway (APG). Reč je o najbržem podvodnom optičkom vodu u Aziji, dugom 10.000 kilometara, a povezivaće Maleziju i Japan kao i sve zemlje između dva kraja – Singapur, Tajland, Vijetnam, Kinu, Tajvan i Južnu Koreju.

APG će koristiti kanale brzine 40 Gbps i imati inicijalni ukupni protok od 55 terabajta u sekundi, a kasnijom nadogradnjom mrežne opreme (routera i repeatera) na podršku za 100 Gbps po kanalu ukupni protok bi trebalo narasti na preko 100 terabajta u sekundi. U projekt su članovi konzorcijuma do sada uložili ukupno 450 miliona dolara, što APG svrstava među najskuplje podvodne optičke kablove u svetu.

Novi sistem je potreban kako bi se povećala pouzdanost i brzina prenosa podataka između SAD-a i Azije – do sada je sav promet iz SAD-a preusmeravan preko Singapura ili Japana, što predstavlja potencijalne probleme sa preopterećenošću vodova i pouzdanošću ukoliko jedan od njih ispadne iz sistema. Drugi razlog leži u sve većem rastu podatkovnog prometa (prema količini i brzini prenosa podataka), kao i potrebi za povećanjem mrežnih kapaciteta. APG kabal bi u upotrebu trebao biti pušten 2014. godine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.