Prosize kapsule

Malware na iTunes Store-u

Ruska firma koja se bavi sigurnosnim softverom, Kaspersky Lab, pronašla je prvi malware na Apple-ovom iTunes App Store-u. Reč je o trojanskom konju odnosno aplikaciji koja je na App Store postavljena kao legitiman i koristan softver, ali u sebi nosi zloćudni kod koji šteti korisniku.

Konkretno, reč je o ruskoj aplikaciji Find and Call koju je Kaspersky Lab pronašao kako na Apple-ovom App Store-u, tako i na Google-ovom Play-u.

Nakon instalacije, Find and Call uzima GPS kordinate kao i podatke o kontaktima iz adresara na smart telefonu. Aplikacija potom putem SMS-a i emaila na sve kontakte šalje spam odnosno poruke u kojima korisnik zaraženog smart telefona svojim poznanicima preporučuje korištenje aplikacije Find and Call. Budući da na ovaj način spam stiže sa naizgled poznatog i proverenog emaila ili telefonskog broja, potencijal za širenje ovog malware-a je time veći.

Aplikacija Find and Call više nije dostuna niti na iTunes Store-u niti na Google Play-u. Zanimljivo je da autor tvrdi kako njegova aplikacija nije malware već je reč o softverskom bagu kojeg je nameravao popraviti.

Zloćudne aplikacije već su se pre pojavljivale na Android platformi zahvaljujući njenoj otvorenosti dok je Apple-ov iOS zbog znatno striktnije kontrole sadržaja do sad bio siguran. Ipak, firma je u poslednje vreme zbog popularnosti svojih uređaja i operacijskih sistema na udaru hakera, spamera i sajber-kriminalaca, pa je samo pitanje vremena kada će se ponovo dogoditi ovakvi propusti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar