Prosize kapsule

Izumitelj Siri – kineska kompanija?

Kineska kompanija, Zhi Zhen, podigla je optužnicu protiv Apple-a radi nelegalnog korišćenja tehnologije prepoznavanja glasa, koju smatraju svojim patentom. Kompanija je u maju ove godine poslala Apple-u pravno obaveštenje, ali američka kompanija na nju se nije oglasila.

CEO kompanije Yuan Hui rekao je da njegova kompanija ima u Kini preko 100 miliona korisnika kao i da veliki broj kompanija koristi proizvod njegove kompanije. Reč je o softveru Xiao i Robot koji je prema funkciji sličan Siri. Hui kaže da se uistinu zabrinuo kada je Siri postala dostupna u Kini, odnosno kada je počela prodaja iPhone-a 4S. Sa Siri na iPhone-u 4S se može komunicirati na mandarinskom i kantonskom jeziku obliku kineskog jezika.

Xiao i Robot Softver je dostupan na Androidu i iOS-u, a navodno ga koriste tri glavna kineska telekom operatera,  proizvođač računara Lenovo, neke vladine agencije kao i velike banke i druge financijske institucije. Iz Zhi Zhena naglašavaju da ne žele novac od Apple-a, već samo da kompanija prestane sa kršenjem patenta i plati sudske troškove.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar