Prosize kapsule

Opremio stado ovaca mobilnim telefonima

Jedan južnoafrički farmer opremio je svoje ovce mobilnim telefonima kako bi bio u stalnom kontaktu sa stadom i sprečio neprestane krađe stoke na imanju, piše južnoafrička štampa.

Mobilni telefoni su ovcama okačeni oko vrata i uključe se kada životinje počnu da trče, što je znak da su lopovi presekli žicu i upali na imanje koje se nalazi u blizini Kejptauna.

“Kada neka ovca potrči, zazvoni mi mobilni telefon koji mi kaže ‘ovca 1’ ili ‘ovca 2’ i tako dalje. Tako barem znam gde treba da tražim, jer moja farma ima 750 hektara”, objasnio je za list “Kejp tajms” farmer Erard Louv, dodajući da krađe stoke preko zime predstavljaju pravu pošast.

Louv je svoj neobični sigurnosni sistem, koji se sastoji od nekoliko mobilnih telefona raspoređenih po raznim delovima stada, osmislio nakon nedavne kradje 40 ovaca.

Domišljati farmer tvrdi da nema vajde zvati policiju u slučaju kradje jer iz iskustva zna da policajci u tom trenutku ili nemaju raspoloživo vozilo ili benzin ili su im gume na vozilu ukrali lopovi.

Louv je zadovoljan svojim novim sistemom za koji kaže da se pokazao efikasan jer je zahvaljujući njemu već uspeo da spreči jednu krađu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.