Prosize kapsule

Google-u kazna zbog „njuškanja“

Google je zaobišao postavke privatnosti u pretraživaču da bi pratio aktivnosti korisnika

Google-ova glad za informacijama o svojim korisnicima neretko rezultira zabadanjem nosa i izvan predviđenih okvira. Jedan takav slučaj je i sa pretraživačem Safari, prenosi Wall Street Journal.

Naime, Google je odlučio zaobići postavke o privatnosti u pretraživaču, a zahvaljujući čemu je mogao pratiti aktivnosti korisnika na vebu bez njihovog znanja. Zbog ovoga, pretraživačkom će divu američki trgovački sud verovatno odrediti najvišu kaznu ikad izrečenu jednom poslovnom subjektu. Prema WSJ-u, kazna će biti najverovatnije u ukupnoj visini od 22,5 miliona dolara. Da bi stvar bila gora, Google je u svega osam meseci od potpisivanja sporazuma sa FTC-om prekršio obećanje da korisnicima neće lažno prikazivati praksu o prikupljanju ličnih podataka.

Naravno, ova je kazna kap u moru novca u kojem Google pliva. U posedu najveće svetske internet ‘’tražilice’’, ogromnog e-mail servisa, najkorišćenijeg mobilnog OS-a, najpopularnijeg internet pretraživača, a po novome i društvene mreže – običnim smrtnicima teško je i pojmiti sa koliko informacija o svakom korisniku u Google-u raspolažu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.