Prosize kapsule

Pronađen molekul koji leči karijes za 60 sekundi

Posle višegodišnjeg zajedničkog istraživačkog rada naučnika Univerziteta Jejl i Univerziteta iz Santjaga u Čileu otkriven je molekul “keep32” koji ubija bakterije koje izazivaju karijes za samo 60 sekundi.

Rezultati istraživanja pokazali su da za pojavu karijesa nije odgovoran šećer, već bakterija Streptococcus Mutans koja šećer u našim ustima pretvara u mlečnu kiselinu koja “napada” desni i kao posledica toga zubi postaju podložni karijesu. Molekul “keep32” upravu ubija Streptococcus Mutans i samim tima sprečava uslove za pojavu karijesa.

Prema njihovim istraživanjima, molekul može da se stavu u pastu za zube, žvakaću gumu, bombone i preparate za ispiranje usta. U principu, bilo kojem proizvodu koji se drži u ustima bar jedan minut.

Naučnici – Hose Kordova (Jejl) i Erik Astudilja (Čile) – međutim, tek treba da urade testiranje molekula na ljudima, a za to je neophodno da se obezbede dodatna sredstva. Naučnici tvrde da bi uz odgovarajuće uslove sve bilo spremno za korišćenje za najviše 18 meseci.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.