Prosize kapsule

EK opet istražuje Microsoft

Microsoft-u preti kazna u visini do sedam milijardi dolara

Pre tri godine Evropska komisija prisilila je Microsoft da pri instalaciji Windows-a ponudi izbor koji će pretraživač biti zadan na OS-u. Uz Internet Explorer-u ponuđeni su Firefox, Opera, Chrome i Safari, u nasumičnom redosledu.

Istraga je sada opet otvorena zbog toga jer se Microsoft nije pridržavao dogovora. Naime, kako tvrdi EK, od izdavanja Service Packa 1 za Windowse 7, ekran za izbor pretraživača korisnicima se nije pokazivao. Prema procenama, oko 28 miliona korisnika instaliralo je Windows, a da pri instalaciji OS-a nisu imali mogućnost biranja zadanog pretraživača. Prema rečima poverenika za kompetitivnost pri EK, ukoliko se pokaže da je Microsoft prekršio dogovor, biće sankcioniran. Kazna bi mogla iznositi i sedam milijardi dolara, odnosno do 10% godišnjeg prihoda kojeg kompanija ostvari.

Oglasili su se i iz Microsoft-a gde su priznali problem, ali kažu da je reč o „tehničkoj grešci“. Kompanijin predstavnik izjavio je kako su, nakon što je problem uočen, preduzete mere kako bi se sve ispravilo. Softver se trenutno isporučuje sa mogućnošću odabira pretraživača, a kako bi zadovoljili EK, iz Microsoft-a su ponudili produženje perioda u kojem će nuditi alternativne pretraživače za dodatnih 15 meseci.

Kompanijin predstavnik je izjavio „duboko žalimo zbog ove greške i izvinjavamo se“, a sprovodi se i „formalna istraga“ o tome kako je do problema došlo. Rezultate istrage prosliediće Evropskoj komisiji, poručili su iz Microsoft-a.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.