Prosize kapsule

MacBook Pro – šta je sa zamenom baterije?

Prema informacijama TreeHugger-a, stranice koja se bavi pitanjima zaštite okoline, baterija na novom MacBooku Pro se uopšte ne može menjati kao pojedinačna komponenta.

Naime, oni tvrde kako su u posedu Apple-ovih internih upustava radnicima servisa. Upustva navode kako je baterija zalepljena na kućište, zajedno sa tastaturom, odvodima vazduha za ventilator, kao i mikrofonom. Promena baterije povlači zamenu celog gornjeg dela kućišta, zajedno sa svim uključenim delovima. Nadalje, eksplicitno se navodi da baterija nije komponenta koja se može menjati (bez zamene drugih delova), te da se „ne sme odvajati od kućišta ni u kojem slučaju“.

Na iFixit-u su novi MacBook Pro okarakterisali kao prenosnik sa najmanjem broju mogućnosti za popravke sa kojim su se ikada susreli. Gotovo je sigurno da će se za svaku popravku prenosnik morati slati direktno Apple-u, a osim toga i činjenice da zamena baterije povlači zamenu polovine prenosnika, ovime se znatno otežava mogućnost recikliranja uređaja. Naime, oni koji će dobiti uređaj na recikliranje moraju moći jednostavno odvojiti komponente, što sa novim prenosnikom nije slučaj. Apple ima vlastiti program recikliranja, tako da će za sve one ekološki osveštene jedina opcija biti opet – slanje Apple-u.

Podsetimo, zbog ovog prenosnika Apple se najpre povukao iz sistema sertifikacije EPEAT za ekološku prihvatljivost. Par dana kasnije, izjavili su kako je povlačenje bila greška, a novi MacBook Pro ekspresno je dobio ocenu EPEAT Gold, kao i svi ostali MacBook-ovi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.