Prosize kapsule

Uhapšen ubica sa premijere “Betmena”

U pucnjavi na premijeri novog filma o Betmenu u blizini Denvera poginulo je 12 ljudi, 50 je povređeno, a čovek za kojeg se sumnja da je otvorio vatru, 25-godišnji Džejms Holms, nalazi se u pritvoru.

Pucnjava se desila u bioskopu u gradu Aurora u Koloradu, na premijeri filma “Uspon mračnog viteza”, najnovijeg u seriji o Betmenu.

Mada su prvi izveštaji policije govorili da je stradalo 14 ljudi, ispostavilo se da je ubijeno 12 – deset na licu mesta, a dvoje su podlegli povredama.

Američka televizija En-Bi-Si javila je da je napadač identifikovan kao Džejms Holms, star 25 godina. Televizija se pozvala na neimenovanog sagovornika iz Federalnog istražnog biroa (FBI), koji ističe i da za sada nema indicija da je u pitanju povezanost sa nekom terorističkom grupom.Kako je rekao portparol policije Frenk Fanija za Si-En-En (CNN), osumnjičeni je nosio pancir, a policija ga je savladala na parkingu ispred bioskopa i on nije pružao otpor. Evakuisana je i zgrada u kojoj napadač živi, a policija proverava njegov stan.

Očevici kažu da je napadač nosio gas-masku u trenutku kada je nasumice počeo da puca.

Jedan od gledalaca ispričao je kako su ljudi, kada su počele ekplozije i pucnjava, prvo mislili da je u pitanju efekat iz filma, ali da su zatim počeli da beže iz bioskopske sale dok su oko njih fijukali meci, a policajci ispred bioskopa vikali: “Sagnite se, sagnite se!”

Portparol policije rekao je CNN-u da je osumnjičeni bio obučen u pancirno odelo i nosio pušku, dva pištolja i nož, a da je na početku napada aktivirao i neku vrstu dimne bombe.

Svedoci su opisali da se u bioskopu odvijao haos i da je sve ličilo na neku od scena iz filmova o Betmenu – u kojima zlikovac sistematski uništava Gotam Siti.Očevici kažu i da se nekoliko gledaoca pojavilo u kostimima iz filma, pa je i napadač mogao da prođe maskiran na predstavu koja se preporučuje starijima od 13 godina.

Ipak, prvi izveštaji sa društvenih mreža kažu da je najmlađe među povređenima jedno šestogodišnje dete.
Američki mediji primećuju da se mesto najnovijeg masakra, gradić Aurora, nalazi na samo 32 kilometra od čuvenog Kolumbajna – gde su dvojica tinejdžera, srednjoškolaca, 1999. godine iz vatrenog oružja ubili 13 ljudi, a ranili 24 – pre nego što su izvršili samoubistva.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.