Prosize kapsule

Afera Votergejt: Najveći skandal politike XX veka

Kako se desila jedina ostavka na mesto predsednika u američkoj istoriji?

Ako mislite da samo naši političari igraju prljavo, razmislite opet!

Skandal koji je potresao Ameriku 70-ih počeo je hapšenjem pet osoba koje su provalile u kancelarije demokrata u hotelu ”Votergejt” u Vašingtonu 1972. Imali su za cilj da postave prislušne uređaje.

Kada je FBI počeo istragu, povezao je isplate provalnicima sa fondovima koji su bili predviđeni za predsedničke izbore.

Senat SAD je osnovao Votergejt komitet, posebno za ispitivanje ovog slučaja. Klupko je počelo da se odmotava. Provala je bila samo jedna u nizu nelegalnih aktivnosti republikanaca , na čijem je čelu bio Nikson, koji se borio za ponovni izbor na mesto predsednika.

Špijunaža, zastrašivanje, sabotiranje, tajni fond iz kog se finansiralo prikupljanje podataka o protivnicima – sve je to bilo delo republikanaca i njihov veliki peh. Predsednik Nikson je u svojoj kancelariji imao opremu za snimanje razgovora, a snimke je kasnije morao da preda sudu. Oni su dokazali predsednikovu umešanost u ilegalne igre i to da je u najmanju ruku bio upoznat sa njima.

Votergejt kompleks

Prljava politička igra tj. njeno otkrivanje rezultitalo je ostavkom Niksona, koga je nasledio Džerald Ford, kao potpredsednik. On je dao Niksonu pomilovanje ali su mnogi iz Niksonove administracije osuđeni.

Sinonim skandala

Ovaj skandal je imao toliki odjek , i to ne samo u SAD , tako da su mnogi skandali koji su dešavali kasnije dobijali sufiks ”gejt”.

”Duboko grlo”

Ova afera bila je najupečatljivije ispraćena od strane Vašington Posta, i dvojice novinara koji su postali junaci sedme sile. Bob Vudvord i Karl Berstin, heroji istraživačkog novinarstva imali su pomoć.

To je bio anonimni izvor koji je prozvan ”Duboko grlo”, po jednom porno filmu iz tog vremena. Najduže čuvana novinarska tajna je identitet Dubokog grla. U maniru špijunskog trilera, on je davao ovim novinarima kratke putokaze i nagoveštaje o ovoj aferi.

Jedan od najpoznatijih je bio nagoveštaj ”PRATI TRAG NOVCA” kojim je povezana provala u hotel Votergejt i donacije Republikancima. Decenijama se spekulisalo ko je tajni izvor.

Novinari i urednik su održali svoju reč i nisu otkrili. I onda, 2005.godine izvor se otkrio sam. Mark Felt bio je drugi čovek u FBI i priznao je u svojoj 91.godini da je bio duboko grlo, davajući intervju za časopis ”VANITY FAIR”. Ovu informaciju je potvrdio i tadašnji urednik Vašington Posta, Bendžamin Bredli ali i novinari.

Afera na platnu

Vudvord i Berstin napisali su 1974.knjigu o ovoj aferi sa nazivom ‘‘Svi predsednikovi ljudi”. Snimljen je i film po knjizi dve godine kasnije u kom igraju Robert Redford i Dastin Hofman. Oliver Stoun je u svom filmu ”Nikson” prikazao ovog američkog predsednika bez uobičajenih negativnih predstavama o njemu. Nikson je u svim filmovima i sitkomima uglavnom prikazivan negativno, dok je u ovom filmu, Entoni Hopkins odigrao izbalansiranu sliku o ovom predsedniku.

Lik ”Duboko grlo” je takođe čest u popularnoj kulturi i predstavlja američki urbani mit. Asocijacije na ovaj lik našle su mesti u epizodama ”Simpsonovih”, ”Sopranovih” i ranim epizodama ”Dosije X”. Inače, tadašnji šef FBI Patrik Grej tvrdi da ”Duboko grlo” nije jedna osoba, i da su razni akteri sažeti u jedan lik radi prodaje filmova i knjiga o istom. Teorije zavera se nižu.

Nikson je do smrti tvrdio da je nevin

Rasplet?

Mnogo je teorija o tome šta je pravi razlog za upad demokrata u Votergejt. Kakvu informaciju su tražili? Po jednoj od njih , FBI je samo iskoristio Vašington Post da uništi predsednika Niksona, koji je do smrti tvrdio da je nevin.

Bilo kako bilo, neke stvari će ostati tajne: državne, javne, službene. Ali ukaljana čast u istoriji , teško se briše vodama vremena.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Afera Votergejt: Najveći skandal politike XX veka

  1. Pingback: U atentat na Kenedija umešana dva američka predsednika? | Muški magazin - M@N!

Ostavite komentar