Prosize kapsule

Olimpijada – više od igre

Od Prvih modernih Olimpijskih igara u Atini 1896. godine pa sve do Londona 2012. Olimpijske igre su se razvijale, menjale, modernizovale,  ali olimpijski duh je uvek bio tu da nas podseti da je važno učestvovati, a ne pobediti. Mi smo pokušali da napravimo kratak siže svih najvažnijih događaja koji su pratili sve Olimpijade do 2012. godine.

Duh Olimpijade

Do četvrte godine Vilma Rudolf (Wilma Rudolph) je imala bolest dečje paralize. Zbog njene odlučnosti, ali i njene uporne majke, Vilma je uspela da prebrodi tu tešku bolest. Ona se prvo kvalifikovala za Olimpijske igre 1956. godine u Melburnu, gde je osvojila svoju prvu bronzanu medalju u štafeti na 400 metara. Onda je na Olimpijadi u Rimu 1960. osvojila zlatnu medalju i postavila svetski rekord u trci na 200 metara. Na tim igrama je takođe osvojila zlatnu medalju i na 100 metara trke.

Tačna dužina maratona

Tokom prvih modernih Olimpijskih igara, maraton nije imao tačnu dužinu. Godine 1908, britanska kraljevska porodica tražila je da maraton počinje od dvorca Vindsor, tako da bi kraljevska deca bila svedok početku trke. Udaljenost od dvorca Vindsor do Olimpijskog stadiona bila je 42,195 metara (ili 26 milja i 385 jardi). U 1924. godini ova udaljenost je postala standardna dužina maratona.

Iron Abs za vas

Osam zlatnih medalja

Američki plivač Majkl Felps (Michael Phelps) osvojio je osam zlatnih medalja na Olimpijadi u Pekingu 2008. To je najveći broj zlatnih medalja ikada osvojen od strane jedne osobe od kada postoje moderne Olimpijske igre. Prethodni rekord držao je takođe plivač Mark Spitz sa osvojenih sedam zlatnih medalja na jednim Olimpijskim igrama.

’’Bosonogi’’

Abebe Bikila (Abebe Bikila) iz Etiopije pobedio je na maratonu u Rimu 1960. i postavio novi rekord sa vremenom od 2 časa 15 minuta i 16,2 sekundi. Čudno je to što je on istrčao maraton bosonog. On je takođe postao i prvi Afrikanac koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju.

Tužna strana medalje

Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. dogodila se najveća tragedija od kada postoje Olimpijske igre. Članove Izraelskog tima otela je palestinska teroristička grupa, držala ih kao taoce i na kraju ih poubijala.

Prvi TV prenos

Prva Olimpijada koja je emitovana na televiziji održana je Berlinu 1936. godine.

Otkazane Olimpijade

Sledeće tri Olimpijade biti su otkazane:
Letnje olimpijske igre 1916. (Berlin, Nemačka) – otkazane zbog 1. svetskog rata
Letnje olimpijske igre 1940. (Helsinki, Finska) – otkazane zbog 2. svetskog rata
Letnje olimpijske igre 1944. (London, Engleska) – otkazan zbog 2. svetskog rata

Ona je bila prva

Rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči (Nadia Comaneci) je bila prva gimnastičarka koja je postiga savršenih 10 ocena sedam puta za redom. Ona je ostvarila ovaj podvig na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976.

Najstariji Olimpijac (žena)

Hilda Lorna Džonston (Hilda Lorna Johnstone) iz Velike Britanije je najstarija žena koja je ikada učestvovala u Olimpijadi do danas. Ona je imala punih 70 godina kada je učestvovala na Olimpijskim igrama 1972. U Minhenu. Njena takmičarska disciplina bila je konjički sport.

Prva žena koja je osvojila zlatnu medalju

Šarlot Kuper (Charlotte Cooper) je bila prva žena koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijadi. Ona je zlatnu medalju osvojila u stonom tenisu, tokom Olimpijade održane u Parizu 1900. godine.

Najstariji muški Olimpijac

Oskar Svahn (Oscar Swahn) iz Švedske je najstariji Olimpijac koji je do sada učestovao na Olimpijskim igrama. On se takmičio u streljaštvu na Olimpijadi u Antverpenu 1920. i tada je imao 72 godine.

Najmlađi Olimpijac

Dimitrios Londras (Dimitrios Loundras) je bio najmlađi Olimpijac ikada, a da je učestvovao na modernim Olimpijskim igrama. Bio je grčki gimnastičar, koji se takmičio na Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine. Imao je 10 godina i 218 dana starosti.

Prvi šampion (muški)

Džejms Konoli ( James Connolly) iz SAD-a je bio prvi muškarac koji je osvojio medalju na prvim modernim Olimpijskim igarama u Atini 1896. godine

Otac modernih Olimpijskih igara

Francuz Baron Pjer de Kuberten (Baron Pierre De Coubertin) je poznat kao otac modernih Olimpijskih igara. Prve moderne Olimpijske igara održane su u Atini 1896. godine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar