Prosize kapsule

Italija: Zakonom zabranjeno vređanje muškosti

Italijanski sud proglasio je krivičnim delom vređanje tuđe muškosti, te će Italijani ubuduće moći da tuže svakoga ko uvredi njihov ponos.

Kada je advokat Alberto krajem jula pred punom sudnicom u italijanskom gradiću Potenci uvredio kolegu i rođaka Vitorija, nije ni slutio da će njegova psovka imati velikog uticaja na svakodnevni život Italijana.

Međutim, sa prvim danima avgusta sudija Mauricio Fumo doneo je presudu koja je izazvala lavinu komentara širom Italije. Sud je utvrdio da je Albertova psovka: „Nemaš m**a“, od sada u Italiji zakonom zabranjena jer vređa osećaj muškosti i reputaciju Italijana.

„Ona se ne odnosi samo na fizički nedostatak čoveka već i na slabost karaktera, odsustvo odlučnosti i sposobnosti, vrednosti koje se, s pravom ili ne, još uvek vezuju za muški rod“, izjavio je sudija Fumo.

Osim nabrojanih značenja, u pomenutom slučaju dodatna otežavajuća okolnost bila je to što je uvredapala na radnom mestu i to pred punom sudnicom. Sud nije utvrdio da li postoji sličan izraz prikladan ženskom rodu koji bi takođe mogao biti zabranjen po uzoru na ovu psovku.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.