Prosize kapsule

Saudijci grade grad namenjen isključivo ženama

Saudijska Arabija planira da sagradi grad samo za žene u kojem bi trebalo da se “izmire” strogi šerijatski zakon, koji je na snazi u ovoj zemlji, i ambicija žena posvećenih karijeri.

Trenutno se radi na izradi projekta, čija bi realizacija trebalo da počne sledeće godine, a koji bi, kako se vlasti nadaju, trebalo da obezbedi ženama aktivniju ulogu u razvoju zemlje, piše “Dejli mejl”.

Opština u istočnom gradu Hafuf privući će, kako se očekuje, oko 100 miliona evra investicija i obezbediti 5.000 radnih mesta u tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Iako šerijatski zakon u Saudijskoj Arabiji ne zabranjuje ženama da rade, podaci pokazuju da je zaposleno samo 15 odsto ženske populacije.

Prošlog septembra kralj Abdulah je najavio da će žene moći da glasaju i da se kandiduju na lokalnim izborima 2015. godine.

Saudijska Arabija je i dalje jedina zemlja na svetu u kojoj je ženama zabranjeno da voze, a Međunarodni olimpijski komitet je jedva ubedio ovu državu da omogući sportistkinjama da učestvuju u Olimpijskim igrama.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.