Prosize kapsule

Restauratorka Isusa sa freske pretvorila u majmuna (VIDEO)

Poštovaoci umetnosti u Španiji pokrenuli su peticiju da se spasi freska Isusa Hrista iz 19. veka, koju je jedna restauratorka-amaterka praktično uništila. Njen rad je istovremeno i predmet opšte sprdnje na internetu.

Restauracija freske “Ecco homo” u crkvi u Borhi u blizini Saragose postala je međunarodna hit-šala posle slika na kojima se vidi kako je izgledala pre i posle restauracije.

Osamdesetogodišnja Sesilija Himenez proslavila se jer na njenoj restauriranoj slici nekadašnji dostojanstveni portret izgleda kao dlakavi majmun u čudnoj odeći. Potom su šaljivdžije širom sveta na internetu počele da postavljaju razne druge fotografije lica na mesto lica “restaurirane” slike (uključujući i one španskog kralja i premijera).

Oni zabrinuti za budućnost freske pokrenuli su peticiju koju je dosad potpisalo više od 9.700 ljudi. Starica koja je upropastila sliku restauraciju je radila godinama, uz odobrenje crkve, navodi AFP.

“Sveštenik je znao. Svi koji su došli kod mene mogli su da vide kako radim”, rekla je Himenezova i dodala da je ona priznata umetnica, da je izlagala svoje radove i prodala 40 slika.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.