Prosize kapsule

Bogati Kinezi unajmljuju dvojnike da služe zatvorsku kaznu umesto njih

Bogati i moćni Kinezi sve češće unajmljuju dvojnike da služe zatvorske kazne umesto njih, a neretko aranžman podrazumeva čak i da nad dvojnikom bude izvršena smrtna kazna.

Kinezi su ovoj pojavi dali naziv “ding zui”, što u prevodu znači “rezervni zločinac”. Dvojnici za odgovarajući iznos preuzimaju mesto pravog zločinca. Takva praksa je deo kineske kulture već vekovima, a nedavno su ove informacije procurile i na Internetu.

Poznat je slučaj direktora bolnice koji je izazvao saobraćajnu nesreću sa smrtnim posledicama, a onda unajmio oca jednog od zaposlenih u svojoj bolnici kao dvojnika koji će u zatvoru boraviti umesto njega.

Slučaj Hu Bina, bogatog mladića koji je ubio pešaka dok se trkao ulicama, izazvao je buru u javnosti. Objavljena je fotografija mladića i njegovih prijatelja kako puše i smeju se dok čekaju policiju. To je razbesnelo javnost koja je optužila Hua da je na sudu umesto njega na tri godine zatvora osuđen – njegov dvojnik. Međutim, nikada nije dokazano da je Hu Bin unajmio dvojnika.

Pojedini mediji navode i da je Gu Kailai, koja je nedavno osuđena za ubistvo, takođe unajmila dvojnicu. Gu je osuđena na smrt, ali je izvršenje kazne odloženo.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.