Prosize kapsule

Mora na suđenje jer je pogrešno parkirao tenk

Poslanik slovačke opozicije Alojz Hlina odgovaraće za to što je pred kuću visokog funkcionera bivšeg komunističkog režima Vasila Bilaka dovezao tenk.

On, međutim, neće odgovarati zato što mu je nišanio u prozore, već za to što je pogrešno parkirao tenk, javljaju danas slovački mediji.

Hlina, poznati aktivista za ljudska prava, 10 dana nakon godišnjice sovjetske okupacije Čehoslovačke iz 21. avgusta 1968. godine, dovezao je tenk pred Bilakovu vilu u Bratislavi.

Želja mu je bila da 95-ogodišnjeg bivšeg prvog čoveka čehoslovačkih komunista podseti na to kako su se osećali Česi i Slovaci kada su im zemlju pregazili tenkovi Varšavskog pakta, koje je između ostalih da uguše reforme Praškog proleća pozvao lično i Bilak.

“To je simbolično podsećanje na stvari koje su desile. Neka drug Bilak vidi kako je to probuditi se ujutro i pogledati u topovsku cev tenka. To je neponovljiv pogled i treba mu ga priuštiti da ne ostane osiromašen”, kazao je Hlina.

Za svoj protest slovački poslanik nije odabrao noć kada su sovjetske trupe zajedno s vojnicima zemalja Varšavskog pakta ušle u Češku i Slovačku, već 31. avgust, kao dan kada je potpisan tzv. Moskovski protokol.

Njime je počela takzovana normalizacija, odnosno gušenje reformi koje je tokom Praškog proleća sprovelo ili planiralo liberalno krila čehoslovačkih komunista na čelu sa Aleksandrom Dubčekom.

“Tokom procesa normalizacije, pored rijalitija ‘cinkari svog suseda’ (tajnoj policiji), odigrala se i seoba boljsevika u ogromne vile ispod bratislavskog zamka. Pretpostavljam da je Bilak tražio da mu dodele stan u novogradnji među radnicima a podli kontrarevolucionari su mu dodelili vilu”, kazao je Hlina.

Iako je zbog tenka pozvana policija, Hlina ima jedini problem – odgovaraće za saobraćajni prekršaj zato što je tenk posle hepeninga parkirao na zabranjenom mestu – pešačkom prelazu.

Vasil Bilak je poslednji živi komunistički funkcioner od potpisnika pisma Kremlju da snage Varšavskog pakta okupiraju Čehoslovačku i uguše kontrarevoluciju.

Prošle godine tužilaštvo je definitivno obustavilo istragu tog zločina izdaje domovine iz ere komunizma s obrazloženjem da ne može posle toliko vremena da nađe ključne svedoke.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.