Prosize kapsule

Uhapšen suosnivač The Pirate Baya

Svartholm je zajedno sa partnerima u vođenju The Pirate Baya osuđen na godinu dana zatvora i novčanu kaznu

Suosnivač The Pirate Baya, Gottfrid Svartholm, koji je nestao nakon presude u Švedskoj u kojoj je osuđen na godinu dana zatvora i veliku novčanu kaznu, navodno je uhapšen u Kambodži.

Prema pisanju švedskih novina Svenska Dagbladet, Svartholm je uhapšen u Phnom Penhu, ali do sada švedske i kambodžanske vlasti to još nisu potvrdile. Njegov advokat, Ola Salomonsson, je izjavio kako je uhapšen najverovatnije jer je za njime izdana međunarodna poternica. Takođe je istaknuo kako bi Svartholm mogao biti izručen Švedskoj, iako između dve države ne postoji ugovor o izručenju.

Svartholm je zajedno sa partnerima u vođenju The Pirate Baya, Peterom Sundeom, Fredrikom Neijom, i Carlom Lundströmom, osuđen 2009. zbog omogućavanja nelegalnog deljenja 33 datoteke zaštićene autorskim pravima putem svoje stranice Piratebay.org. Sva četvorica su inicijalno osuđena na po godinu dana zatvora te zajedno moraju platiti kaznu od 30 miliona švedskih kruna vlasnicima autorskih prava.

Peter Sunde, Fredrik Neij i Gottfrid Svartholm

Sudski postupak od strane Sundea, Neija, i Lundstroma priveden je kraju u februaru ove godine kada je švedski vrhovni sud odbio njihov zahtev za ponovnim suđenjem. Tokom sudskog postupka im je smanjena kazna zatvora na 10 meseci za Fredrika Neija, 8 meseci za Petera Sundea, i 4 meseca za Carla Lundströma. S’ druge strane povećana im je novčana kazna na ukupno 46 miliona kruna.

Svartholm se nije pojavio na prvom saslušanju u sudskom postupku 2010., opravdavajući se medicinskim razlozima zbog kojih je morao ostati u bolnici u Kambodži. Ali nije se više pojavio niti na jednom sledećem ročištu, a u međuvremenu je njegova presuda proglašena konačnom, odnosno ostala mu je kazna zatvora od godinu dana i novčana kazna. Svartholm bi trebao početi služiti zatvorsku kaznu u januaru sledeće godine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.