Prosize kapsule

Švedska: Zaposleni u barovima skloni većem opijanju

Zaposleni u barovima i restoranima u Švedskoj su pod većim rizikom od alkoholizma nego ostalo stanovništvo, a najugroženije su mlade žene, ukazala je jedna studija u toj zemlji.

Utvrđeno je da čak 63 odsto Šveđana zaposlenih u barovima i restoranima ima “opasne navike” u konzumiranju alkohola, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Među mladim Šveđankama starosti od 18 do 29 godina, zaposlenim u ugostiteljskim objektima, čak 82 odsto previše pije, dok je taj procenat među njihovim muškim kolegama istih godina 72 odsto.

Sociolog Tor Norstrem, jedan od rukovodilaca studije, istakao je da rezultati ne predstavljaju veliko iznenađenje jer su neka ranija istraživanja ukazivala na problem alkoholizma među zaposlenima u švedskim ugostiteljskim objektima.

S druge strane, Stefan Erikson, predstavnik sindikata zaposlenih u barovima i restoranima, rezultate studije naziva “tragičnim”.

Eriksom za takvo stanje krivi vlasnike lokala koji često “nemaju dosledne stavove i jasna pravila” u pogledu konzumiranja alkohola zaposlenih.

Stručnjacima nije jasno da li je preterano alkoholisanje zaposlenih u švedskim barovima i restoranima posledica činjenice da se na takvim mestima rado zapošljavaju osobe koje odranije suviše piju ili posledica stresnog posla u kombinaciji sa dostupnošću alkoholnih pića.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.