Prosize kapsule

Živeti kao ratnik: Japanske kamikaze

Japanski piloti samoubice bili su deo taktike kojom se Japan suprostavljao najvećoj sili, SAD-u, i ostalim saveznicima.

1281. godine  flota mongolskog osvajača Kublaj Kana krenula je u osvajanje Japana. Japan je tada sačuvan od strane vetra. Tajfuna. tajfun je uništio  mongolske brodove. Taj vetar su u Japanu prozvali kamikazom, božanskim vetrom. ( kami – Bog, kaza – vetar )

Mnogo vekova kasnije, nove sile će čuvati Japan a jedna od njih će poneti ovo ime.

Rađanje ideje

Drugi svetski rat. Saveznici su blizu osvajanja Filipina, važne istorijske i strateške tačke. Japanci su zamislili da uz pomoć vazdušnih i pomorskih snaga, udruženih, poraze savezničku flotu u zalivu Lejte. Ali, letilica je bilo malo. Svega 40-ak. Situacija nezavidna.

Japanski admiral, Tokijiro, stoga je došao na ideju da opremi Zero ( avion tzv jednosedni lovac koji je proizvodila fabrika Micubiši) bombom od 250 kilograma i da se slupa o američki nosač aviona, veliki ratni brod, dizajniran da prevozi i da sa njega dejstvuju avioni. Tako je nastala ideja o specijalnoj jedinici pilota koji su nazvani kamikaze.

”Prvi mačići se u vodu bacaju”

Prvi napad kamikaza nije bio uspešan. Bomba od 250 kilograma nije eksplodirala. Krstarica ”Australija” nije uništena.

Prvi brod koji je stradao pod naletom kamikaza bio je USS St.  Ali je uskoro pokrenuta lavina. Otpočela je manija. Japanci su postavljali kamikaze u sva moguća prevozna sredstva, čak i u čamce.

Brojke

U toku rata, po nekim izvorima, Japanci su upotrebili 2550 pilota kamikaza od kojih su 474 bili uspešni u svom zadatku i pogodili cilj. Ukupno su potopili 23 a oštetili 268 američkih brodova.

15 000 američkih vojnika izgubilo je život u napadima kamikaza.

Poslednji let

Pilot koji bi postao kamikaza prolazio je posebnu proceduru. Na prvom mestu specijalni trening, a zatim bi primio razna vojna odlikovanja. Napisao bi oproštajno pismo najbližima i popio svoj poslednji sake, tradicionalno japansko piće od pirinča.

Poslednji let otpočinjali bi tako što bi najpre leteli do najjužnije tačke Japana, planine Kaimon. Tu bi uputili poslednji pozdrav, poslednji ”Sajonara” zemlji za koju ginu.

Beli šalovi koje su nosili su bili njihovi simboli.

Prva naredba kamikazama glasila je ovako:

”Ne dolazi u obzir da se vratite živi! Vaša misija uključuje smrt! Vaša tela će biti mrtva ali ne i vaš duh!Smrt jednog od vas značiće živote miliona drugih! I ne žurite da poginete! Ako ne možete da nađete svoj cilj , vratite se! U sledećem pokušaju naćićete možda povoljniju priliku! Tražite smrt koja će nam doneti najveći učinak!”

Kamikaza je svesno išao u smrt, shvatajući značaj svoje žrtve i veličinu ljubavi prema domovini. Japanski ratnici shvatali su ovaj zadatak kao privilegiju. Fanatični piloti naneli su zaprepašćujuću štetu neprijateljima. Ova armija samoubica bila je poslednji pokušaj da se spasi Japan i njegova čast.

Ova specijalna jedinica  je u Drugom svetskom ratu šokirala saveznike. U Japanu je slavljena, u svetu dočekana sa nevericom; ali jedno je sigurno – ovi ratnici , koji su svesno i bez šansi za preživljavanje išli na svoje zadatke, potpuno su jedinstveni.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Živeti kao ratnik: Japanske kamikaze