Prosize kapsule

Acer predstavio najtanje ultrabookove

Među brojnim ultrabookovima predstavljenim na IFA-i, posebno su zanimljivi modeli koje je predstavio Acer, posebno Aspire S7 koji dolazi sa ekranom veličine od 11,6 i 13,3 inča, i Aspire S5 sa 13,3-inčnim ekranom. Ovaj drugi je debljine od svega 11,2 milimetra i trenutno je najtanji ultrabook, a dolazi sa Intelovim Core i5 ili i7 procesorom i 64-bitnim Windows 7 ili Windows 8. 

Dva modela iz serije Aspire S7 su najtanji ultrabookovi sa touchscreenom sa svega 11,9 milimetara debljine uz težinu od 1,3 kilograma i uz elegantno Alu-Mg Unibody kućište. Isprobali smo najpre ta dva računara i ostali očarani, posebno ekranom i karakteristikama. 11,6-inčni ekran deluje kao poveći tablet, ali rezolucija od 1920 x 1080 piksela, ubrzo nakon početka korišćenja, ostavlja dojam kao da se koristi znatno veći računar. Visoka gustina piksela u kombinaciji sa Gorilla Glasom nudi vrhunsku oštrinu prikaza i izuzetno oštre boje što kontrastni “tilese” Windows 8 čini modernijim i privlačnijim nego kada se novi korisnički interfejs Microsoftovog OS-a gleda na screenshotovima i na papiru.

Acera Aspire S7

S’ druge strane, mali ekran naprosto mami da se što više radnji obavi dodirom, umesto tastaturom, što uvelike olakšva privikavanje na rad sa novim OS-om.

Svidela nam se i brzina ovog uređaja, posebno na najbržem Intelovom procesoru, uz 4 GB DDR3 RAM-a i 256 GB SSD. Boot ispod deset sekundi, otvaranje preko deset aplikacija u multitaskingu bez da se oseti ikakvo zastajkivanje, vrlo precizan odziv na dodire prstom, pomicanje prsta po ekranu, ali i brzinu pomicanja prsta na ekranu ostavljaju dojam da u rukama držimo tehnološki najsavremeniji mogući prenosnik, ma koliko bio malen.

11,6 inčni Aspire S7

Sve ovo se može reći i za 13,3-inčnu verziju. Iako deli ista rezoluciju kao i manji model, zbog visoke gustoće piksela moguće je na ekran postaviti veću količinu manjih “tilesa” koji su jednako oštri, pa se ovde gubi onaj dojam sličnosti sa tabletom i odmah je na prvu loptu jasno da je reč o moćnom računaru koje je uz to i vrlo praktičan i ugodan za svakodnevni rad, sa paralelno otvorenih nekoliko aplikacija od kojih su sve istovremeno dovoljno jasno vidljive na ekranu.

Acer Aspire S7 u 13,3-inčnoj verziji

Aspirea S7 posebna je priča – unibody kućište bele boje podseća na MacBook Air (čak su i dijagonale ekrana iste), ali uz ponešto moderniji, manje zaobljen dizajn i veći broj priključaka. Aspire S7 serija tako dolazi – bez obzira na veličinu računala – sa 2 USB 3.0 priključka, HDMI priključkom, kao i Multi-in-1 čitačem kartica uz preostale, standardne i nužne priključke. Uz to, tastatura ima pozadinsko osvetljenje i vrlo ugodnu dubinu hoda tastera, a tu je i prilično velik trackpad pa se i manji model može odmah koristiti bez posebnog navikavanja ili pogrešnih pritisaka na susednu tastere.

Acer Aspire S5 smo isprobali sa instaliranim Windowsi 7, kao prikladnijim operativnim sistemom za ekrane koji nisu osetljivi na dodir, pošto on nema ovu opciju.

Uz rezoluciju 13,3-inčnog ekrana od 1366 x 768 piksela prikaz slike je “samo” nadprosečan (dakle, ne onako impresivan kao kod serije Aspire S7), ali iste hardverske specifikacije kao na seriji Aspire S7 ponovno oduševljavaju u praksi – najviše, brzinom. Boot je nešto sporiji, što valja pripisati starijoj verziji Windowsa, ali nakon boota sve je identično brzo kao na modelima sa Windows 8.

Ultratanki ultrabook Acer Aspire S5

Ono što ponajviše impresionira kod ovog računara je njegova elegancija – 11,2 milimetra stvarno stvaraju značajnu razliku u odnosu na druge ultrabookove, koji su u proseku i po 5 milimetara deblji te se Aspire S5 stvarno može lako “zagubiti među papirima” koje nosimo sa sobom. Kućište je napravljeno od Alu-Mg legure, što pridonosi tome da je ovaj ultrabook težak samo 1,2 kilograma, a odaje uverljiv dojam robusnosti i čvrstoće.

Još uvek se ne znaju cene ovih ultrabookova.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.