Prosize kapsule

Nokia predstavila Windows Phone 8 uređaje!

Nokia je dugo i pompezno najavljivala svoj događaj u New Yorku pa su očekivanja bila velika. Doduše, kako to obično biva, nekoliko dana ranije su iscurile informacije o tome što će biti pokazano, ali ipak – nije sve bilo kao što se pretpostavljalo, Nokia je ipak uspela iznenaditi nekim novostima.

Nokia Lumia 920

Novi top-model finskog proizvođača biće Lumia 920 sa ekranom od 4.5 inča i rezolucijom od 1280×768 piksela. Blago zakrivljen ekran koji krasi PureMotionHD+ tehnologija koja obećava neverovatnu oštrinu i brzinu osveženja, još neviđenu na pametnim telefonima. Isti je ekran ujedno i vrlo blagonaklon prema korišćenju u rukavicama – ko je jednom na skijalištu skidao rukavice da se javi na telefonski poziv, zna zašto je ovo totalno dobra fora. Unutar kućišta nalazi se Snapdragon S4 sa dvojezgričnim 1.5GHz procesorom Krait i Adresno 225 GPU-om, a sve napaja baterija od 2000maH, najveća ikada u nekom Nokijinom telefonu.

Ipak, jaka baterija nije suština priče o napajanju – ovaj model ima ograđenu i QI tehnologiju za bežično punjenje. Da, dobro ste pročitali – nema više ciljanja ulaza kablom, dovoljno je uređaj spustiti na podlogu za punjenje i ono će početi.

Uz ekran i punjenje, treća inovacija sa kojom je Nokia ponosno izašla pred publiku je PureView kamera. O toj ste tehnologiji već sigurno ponešto čuli, a možda i zapamtili 41 megapiksela u modelu 808. Ipak, ovaj put se,uprkos nazivu, ne radi o megapikselima, već jednostavno – kvalitetu fotografije. Nakon vrlo uspešne 808-ice, koja zaista radi nadprosečne slike, Nokia je smislila alternativne načine za dobijanje vrhunskih (video i statičnih) snimaka telefonom. Da skratimo priču (tehničke specifikacije su ovdje, ako vas zanima) – fotografije i video koje proizvodi ovaj telefon jednostavno su predobre, bez obzira o kojim se uslovima radi (zatvoren prostor, noć, pokreti). Dobro, ostavićemo malo prostora za skepticizam dok to ne probamo iz prve ruke, i nadamo se da će to biti što pre. Ako su fotografije zaista toliko dobre, samo ovo će biti adut koji će mnoge opredeliti na kupovinu ovih Lumija.

Nokia Lumia 820

920-ica ima i sve druge očekivane tehnologije poput NFC-a i LTE-a (bacite oko ovdje ako vas zanima kompletna specifikacija), dolaziće u čak pet boja – beloj, crnoj, sivoj, žutoj i crvenoj. Slabiji model biće označen brojem 820 i imaće 4.3″ AMOLED ekran, slabiju rezoluciju (800×480 piksela) i nešto slabiju bateriju. Ugrađenu memoriju od “samo” 8 GB moći ćemo nadograditi memorijskim karticama (dok 920-ica, izgleda, nema mogućnost proširenja). Kompletnu službenu specifikaciju možete pronaći ovde.

I zaista, kad čovek malo bolje razmisli – tri hardverske stvari koje su krucijalne na pametnim telefonima su baterija, fotoaparat I ekran. Na sva tri područja Nokia je ponudila nova rešenja i svako od tih rešenja obećavaju. Nažalost, službenih informacija o izlasku novih Lumia na tržište, kao i ceni po kojoj će se prodavati nije bilo govora. Šteta.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.