Prosize kapsule

Ljudi koji ne znaju za prepreke: Paraolimpijske igre 2012

Olimpijske igre u Londonu se već polako zaboravljaju. Nisu donele ništa do sada neviđeno – bilo je (kao i uvek) obaranja rekorda, prelepih poteza, izuzetnog fer-pleja, neizvesnih mečeva, iznenađenja i razočaranja, ali kao što rekosmo – ništa do sada neviđeno.

Po završetku Olimpijskih igara, usledile su Paraolimpijske igre (29. avgust – 09. septembar), za koje sa pravom možemo da kažemo da su nam svakog dana pružile nešto što se retko viđa… O njima se mnogo manje priča, nemaju toliku pažnju javnosti, nisu ni toliko komercijalno značajne, nema ni nekih preterano atraktivnih poteza i disciplina, ali imaju nešto drugo.

Dok se na redovnim Olimpijskim igrama izuzetno ceni požrtvovanost i sportski duh, na Paraolimpijskim se to podrazumeva. Ne postoji nijedan učesnik Paraolimpijskih igara za kojeg se može reći da nije dao sve od sebe, jer čim se sa hendikepom bavi sportom, to je i više od maksimuma.

Iron Abs za vas

A 29. jula 1948, u Londonu se takmičilo 16 pripadnika britanskih oružanih snaga, paraplegičara, a četiri godine kasnije učestvovali su i Paraplegičari iz Holandije, i to su dva prva takmičenja ovakve vrste. Od 1960. godine se tradicionalno održavaju Paraolimpijske igre.

Na njima se takmiče sportisti sa hendikepom ( paraplegija, cerebralna paraliza, amputacija, oštećenja vida… ) Discipline u kojima se oni takmiče nose isti ili sličan naziv kao većina disciplina na Olimpijskim igrama, ali se vrlo razlikuju. I te razlike se teško mogu rečima dočarati

Zbog toga vam prikazujemo najinspirativnije fotografije sa ovogodišnjih Paraolimpijskih igara. Mogu vam biti tužne, vesele, inspirišuće ili potresne…ali jedno je sigurno – zaslužuju svako poštovanje.

Sportisti, svaka vam čast!!!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar