Prosize kapsule

Umro otac prenosnih računara

Prema službenoj obaveštenju iz Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Museuma, nakon višegodišnje borbe sa rakom u 69. godini je umro Bill Moggridge, direktor muzeja, britanski izumitelj i otac laptopa.

Njegov najpoznatiji rad je dizajn računala Grid Compass iz „davne“ 1982. Posebno je favorizirao dizajn računara sa ravnim ekranom koji se zatvara na tastaturi sa kojom je spojen, što je u to doba bio novitet u proizvodnji.

Računar Grid Compass iz 1982. Bez diska i floppyja, ali sa otpornim i laganim kućištem od magnezijuma, bio je posebno popularan u američkoj vojsci, a našao se i u Space Shuttleu 1985. godine

Iako iz današnje perspektive Grid Compass izgleda definitivno starinski (pridodata telefonska slušalica i modem ispod nje su posebno upečatljivi) jasno je da je ovaj vizionar imao vrlo dobru ideju u kojem će se pravcu stvari razvijati. Za svoj dizajn je 2010. nakon gotovo tri dekade od izlaska računara dobio i nagradu Prince Philip Designers Prize – najstariju britansku nagradu za dizajn.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.