Prosize kapsule

Apple je predstavio iPhone 5!

Na stejdžu Yebra Bueno Centra u San Francisku je juče tačno u 19h po našem vremenu izašao Tim Cook, CEO Apple-a. Posle uvodnog izlaganja i novih informacija o uspehu proizvoda kompanije Apple usledio je glavni deo događaja. Predstavljen je iPhone 5. Konačno!!!

iPhone 5! je u potpunosti napravljen od stakla i aluminijuma. Tanak je 7,6 milimetara (18% tanji od iPhonea 4S) i težak 112 grama (20% manje od iPhonea 4S). Rezolucija 4-inčnog Retina ekrana mu je 1.136 x 640 piksela, što daje gustoću od 326 ppi. Početni ekran dobio je dodatni red sa četiri ikone. Boje imaju 44% bolju oštrinu, u punoj sRGB paleti.

Sve nativne aplikacije Apple je prepravio za novu rezoluciju, neproporcionalnu sa prethodnim modelima, dok će stare aplikacije raditi tako da će imati crne pruge uz gornju i donju stranu.

iPhone 5 podržava HSPA+ i LTE. Dolazi sa Apple A6 procesorom koji donosi dvostruko veću brzinu i dvostruko bržu grafiku od čipa u “starom” iPhoneu 4S. Uz to je 22% manji i energetski efikasniji. Produžen je i vek baterije u odnosu na iPhone 4S (bilo bi katastrofalno da nije), pa je moguće 10 sati neprekidno surfovati na Wi-Fi signalu.

Fotoaparat ima rezoluciju od 8 megapiksela i otvor blende od f2.4. Postoji i “low-light” način rada, kada se analiziraju okolni pikseli, čime se “veštački” dobijaju dva dodatna f-koraka. Okidanje se sada odvija 40% brže nego na iPhoneu 4S. Dodata je i mogućnost snimanja panoramskih fotografija – izrađuju se tako da se telefon drži uspravno i pomiče vodoravno, čime se dobija konačna fotka rezolucije od 28 megapiksela. Video se može snimati u 1080p rezoluciji uz stabilizaciju slike, detekciju lica i istovremeno okidanje fotografija.

Uređaj dolazi sa novim konektorom, drugačijim od onog kojeg su imaju svi dosadašnji modeli iPhone-a, iPod-a i iPad-e. Zove se Lightning. 80% je manji, a Apple je pripremio i adapter sa kojim je moguće koristiti i stare uređaje (poput zvučnika) sa iPhone-om 5. Novi konektor je u potpunosti digitalan i svejedno je na koju stranu se priključuje u telefon.

Operativni sistem iPhone-a 5 je iOS 6, a najveća novost je što dolazi sa Appleov-om aplikacijom Maps koja podržava i satelitku navigaciju. Maps dolazi i sa punim 3D pogledom na ulice i zgrade iz ptičje perspektive. Kroz Passport (novu aplikaciju) moguće je, na primer, rezervisati i kupiti aviokartu. Takođe, tu je i najavljivano deljenje više fotografija iz Photo Streama sa odabranim prijateljima i poznanicima – bazična verzija Instagrama, rekli bismo, integirarana u galeriju fotografija.

iPhone 5 će se isporučivati u beloj i crnoj boji, sa 16, 32 ili 64 GB. Pozadina je dvobojna, kao na prvom iPhone-u. Ovaj retro-detalj možda namami one koji su preskočili nekoliko inkarnacija iPhone-a da nabave “peticu”. Cena će mu biti ista kao i iPhoneu 4S (barem u SAD-u), dok će iPhone-u 4S cena pasti za 100 dolara (ponovno, u SAD-u).

Isporuka iPhone-a 5 počinje 21. septembra, u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Australiji, Japanu, Hong Kongu i Singapuru, a od oktobra biće dostupan u još dvadeset zemalja. Narudžbina je u ovih prvih nekoliko zemalja moguća od sutra, 14. septembra.

iOS 6 će dobiti iPhone 4, 4S i 3GS, novi iPad, iPad 2 i iPod Touch i to 19. septembra. Promene će doživeti i iTunes, kao i iPod. iTunes će sada biti integrisan sa iCloudeom. Tako integrisan će biti dostupan oktobru, a imaće i “mini-player” u verziji z Mac OS i Windows operativne sisteme.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Apple je predstavio iPhone 5!

  1. Pingback: | Muški magazin - M@N!