Prosize kapsule

Kako prepoznati poslodavca prevaranta?

Srbija je zemlja u kojoj ne radi više od trećine radno sposobnog stanovništva. Oni koji rade, ili ne primaju platu ili je primaju sa zakašnjenjem.Ukoliko je neko i dobija na vreme, u većini slučajeva reč je o crkavici kojom ne može da se premosti ni 10 dana, a kamoli ceo mesec.

I šta sad? Pa ništa, krivac za takvo stanje jesu loša likvidnost, svetska ekonomska kriza i kretanje zvezda i planeta, ali najveću krivicu snose poslodavci-dripci koji zakidaju zaposlenima plate, a vozikaju se okolo u skupim automobilima, žive u skupim vilama i stanovima i jebu kurve i sponzoruše jer su gmazovi kojima niko normalan ne bi dao da ih pipne. Drugim rečima, razbacuju se TVOJIM parama.

Upamti: većina poslodavaca će, kada upadne u bulu, prvo tebi saseći platu. Dakle, račune mora da plaća, menadžment je sveta krava koja se ne dira, za pare za proizvodne troškove je nekoga već zajeb’o, tako da ostaješ samo ti sa svojom bednom platom. U boljem slučaju će ti je smanjiti, u gorem ti je neće isplatiti i praviće se blesav.

Šta raditi? Izbeći lošeg poslodavca. Kako? Tako što ćeš ga prepoznati pre nego što počneš da radiš za njega. Evo nekih simptoma ove pošasti.

Slatkorečivost

On obećava kule i gradove. Na razgovoru za posao ume da bude i snishodljiv. Razmisli sada. Zašto bi on, poslodavac, bio slatkorečiv i snishodljiv prema tebi koji treba da radiš za njega? Zato što verovatno postoji nešto što on zna a ti ne znaš – da je firma, koja spolja dobro izgleda, zapravo u kurcu. Ili je na ivici da tamo sklizne.

On jednim potezom čarobnog štapića stvara kule i gradove

Zašto onda on zapošljava ljude, pitaš se? Zato što je pravi gazda, baja iz senke koji firmu finansira da bi preko nje oprao neku ko zna kako stečenu lovu, obećao da će firmu držati u životu još nekoliko meseci dok ne završi Šta Treba. Sa druge strane, naš slatkorečivi poslodavac nada se da će tebe i ostale ovce koje za njega rade da izvaćari za krvavo zarađenu ali zato bednu platu. Pojedinačno to nije mnogo, ali kad zajebeš masu ljudi, skupi se tu za jedan fin put oko sveta ili solidan auto. Bar.

Trudi se da te impresionira

Ovaj poslodavac će se na razgovoru za posao truditi da te impresionira. Ok, to čine svi, ali ovaj to radi preko granice dobrog ukusa. On često upotrebljava tri fensi reči koje je naučio iz Vujaklije, vadi pred tobom tablet i na njemu proverava nešto šatro ultra važno (iako bez teškog mentalnog napora ne ume ni pasijans da prevrne), a verovatno će baš tada uzeti i da pozove nekog važnog klijenta, ili će se bar truditi da tebi razgovor zvuči važno i ozbiljno, pa taman pričao sa svojom senilnom babom. Sve je to, međutim, jeftina seljoberska šminka. Dobar i ozbiljan poslodavac ne mora da se trudi da te impresionira. Njega će više zanimati da ti njega impresioniraš svojom biografijom.

Neukus

Poslodavac-dripac je sav skockan, nosi skupu garderobu i manekeniše se, a njegov spoljašnji stil pokušaj je prikrivanja unutrašnje ispraznosti i ništavila koje je vrlo blizu istočnjačkom idealu nirvane.

Američki pimpovi su u odnosu na ‘junaka’ naše priče – oličenje stila

Osim što treba da imaš na umu da je skupu garderobu platio tuđim novcem, bitno je napomenuti i da jeste skupo odeven, ali po poslednjoj seljačkoj modi, onako kako mali Perica zamišlja da treba da se obuče kad ima novca. Drugim rečima, iako je platio dvostruko više za garderobu od pristojnog i pravog poslovnog čoveka, razlika je uočljiva i ravna je poređenju glumačkih kvaliteta Roberta de Nira i Bata Đoše.

Ugovor

Ovo je nešto što moraš tražiti na potpis odmah. Ili bar prvog radnog dana. Loš poslodavac ti ga sigurno neće ponuditi, tako da moraš da tražiš. Ukoliko vidiš da izbegava ovu formalnost (a hoće), znaćeš ‘koliko je sati’. Dobar poslodavac nema problema sa sklapanjem kakvog-takvog ugovora, ali loš od ugovora beži kao đavo od krsta. Kod njega se sve, pa i pitanje ugovora, svodi na ‘ma lako ćemo za to, to je najmanji problem’. A najmanji problem se kod ovakvih najčešće pretvara u vrlo velik problem kad za to dođe vreme. Dakle – traži ugovor!

Šta ako ipak prihvatiš posao?

Vrlo je verovatno da se nećeš dobro provesti, a evo i zašto. Loš poslodavac mnogo laže a prazna obećanja daje ne na dnevnoj bazi, već na sate i minute. Ovakvi poslodavci večito čekaju neke uplate koje samo što nisu, u četvrtak kaže da će biti u ponedeljak, a u ponedeljak kaže da će biti u petak. Obično ne bude nikad i tu važi ona legendarna „U septembru biće u novembru“ i tako dalje. Čak i kada od svih plata koje kasne neka legne na račun, to znači da je negde neko ostao gladan jer ga je tvoj gazda zajeb’o. Za takve je karakteristično da iz svog džepa pare nikada ne daju, a umeju da budu poslodavci samo sa tuđim novcem i resursima. Presipanje iz šupljeg u prazno, laganje, muljanje, zamazivanje očiju – samo su neke od tradicionalnih ovdašnjih disciplina koje je poslodavac-dripac digao na nivo umetnosti.

I zato…

Brat Google. Dakle, pre razgovora za posao obavezno guglaj budućeg poslodavca. Svašta se može pronaći diljem dragog nam interneta, a najveći problem poslodavca-dripca je što se loš glas daleko čuje a na internetu vrišti, samo ako znaš šta i kako da tražiš.

I zato: Google u šake!

Ukoliko, recimo, saznaš da je tip pre ovoga ostavio još pet preduzeća u debelim dugovima, od toga u tri ostavku podneo razglednicama sa Azurne obale, Ibice i Zakintosa, a u preostala dva još očekuju da se pojavi i isplati im 72 zaostale plate, odmah ga oteraj u majčinu i na razgovor nemoj da ideš. U najluđem scenariju nešto može tri puta da bude loša sreća i sticaj okolnosti, sve preko toga je lopovluk i džukelisanje. Toga smo se makar u Srbiji nagledali. Vreme je da iz toga nešto i naučimo.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Kako prepoznati poslodavca prevaranta?

  1. Super tekst! Moje iskustvo u traženju posla je da oglase ovakvih poslodavaca najčešće možete naći na sajtovima gde je postavljanje oglasa za posao besplatno. Takvi poslodavci nisu spremni da ulažu ni dinara u dobijanje kvalitetnih radnika, već očekuju da nezaposleni treba da im ljube noge jer im je on omogućio da rade. Zbog toga gledam da posao preko interneta tražim samo preko sajtova koji naplaćuju oglašavanje radnih mesta (na prvom mestu Infostud). Jako sam mnogo vremena izgubio sa ovakvim likovima…