Prosize kapsule

Sony se ne šali

Iako Sony iza sebe ima tek šest godina kako se ozbiljno bavi digitalnom fotografijom, od kada je preuzeta tehnologija Konica Minolte iskorišćena za sistem Alpha, svojim proizvodima sve jače napada konkurenciju. Krenimo od mirrorless fotoaparata NEX-6, koji se može smestiti između modela NEX-5R i NEX-7.

NEX-6

NEX-6 od 5R preuzima 16,1-megapikselni APS-C senzor, sposoban za ISO do 25.600 i snimanje 50/60p FullHD videa. Brzina kontinuiranog okidanja je 10 slika u sekundi, a sistem za fokusiranje, takođe preuzet od 5R, omogućava hibridni autofokus (detekcija faze i kontrasta). Ekran je “naginjajući” 3-ični LCD ekran sa 921 hiljada piksela, a aparat je opremljen i WiFi-jem.

Kako neki korisnici nisu baš najsretniji sa kit-objektivom zbog njegovih gabarita, zbog kojih NEX-ovi izgledaju nezgrapno (mala tela sa relativno velikim objektivom), Sony će uz NEX-6 isporučivati novi objektiv na uvlačenje (tada je dugačak nešto manje od 3 cm), žarišne dužine 16-50 mm i otvora blende f/3.5-5.6 mm. Ovaj objektiv na sebi ima dve kontrole – polugicu za “power zoom”, kao i klasični prsten, koji kad se koristi automatski fokus služi za zumiranje, dok kod ručnog fokusa služi za fokusiranje (tada poluga služi za zumiranje). Kako se dalo zaključiti iz načina kontrole zuma, zumiranje se vrši pomoću elektromotora, što je korisno kod snimanja videa. Objektiv je, očekivano, optički stabilizovan.

NEX-6 bi se na tržištu trebao pojaviti u novembru ove godine po ceni od 1.000 dolara u kombinaciji sa spomenutim objektivom. Sam objektiv moći će se kupiti tek u januaru sledeće godine po ceni od 350 dolara, a u kitu sa NEX-5R biće dostupan u februaru (kit će koštati 800 dolara). Ali, to nije sve što se tiče objektiva za NEX – u novembru dolazi i novi 10-18mm f/4 OSS objektiv za 850 dolara i 35 mm f/1.8 OSS za 450 dolara u decembru.

Ima još jedna važna stvar koja se tiče aparata NEX-6 – Sony je konačno popustio i odlučio ugraditi klasični ISO ulaz za blic, dakle korisnici će odsad konačno sa Sonyjevim aparatima moći koristiti bliceve koje “pod normalno” koristi Canikon ekipa. Ne samo to, nego je taj ulaz opremio kontektorima za spajanje nove periferije (naravno, svoje periferije).

Full-frame SLT

Top-model među SLT aparatima postaje A99, prvi Sonyjev full-frame SLT, sa 24,3 megapiksela (senzor je veličine 35.8 x 23.9mm), sposoban za osetljivost do ISO 25.600 (prošireno do 102.400). Za razliku od slabijih SLT-ova, sistem za automatsko fokusiranje (AF) ovog aparata Sony reklamira kao “prvi dvojni AF sistem”. Pritom cilja na dva različita AF sistema sa detekcijom faze – jedan od 19 tačaka preuzet od A77 za koji se koristi svetlost koja se reflektuje od poluprozirnog ogledala, kao i  drugi od 102 tačke integrisan u sam senzor. Kao i kod drugih SLT-ova, stabilizacija je izvedena u telu, pomoću pomicanja senzora.

Aparat je sposoban okidati 6 slika u sekundi, RAW-ovi su 14-bitni, a ekran ima 1,223 miliona tačaka i može se podizati, naginjati i rotirati. Ljubitelji digitalnog videa trebali bi biti zadovoljni sa Full HD video pri 50/60p sa 28 Mbit/s, 50/60i sa 24 Mbit/s ili sa filmskih 24 sličica u sekundi, uz mogućnost nekompresovanog outputa putem HDMI-a i automatski fokus tokom snimanja videa. Tu je i ulaz za mikrofon, kojem je konačno moguće podešavati glasnoću i to u 32 nivoa (prvi Sonyjev fotoaparat koji to omogućava – kod konkurencije je to moguće već par godina i to u jeftinijim klasama). Opremljen je i “neklikajućim” točkićem, što će koristiti onima koji snimaju video za podešavanje parametara tokom samog snimanja. Sva ova tehnologija Sonyjeve perjanice moći će se u oktobru kupiti za 2.800 dolara.

Kao i NEX-6, i ovaj je fotoaparat opremljen ISO ulazom za blic, a Sony je za korisnike koji snimaju video pripremio i audio-jedinicu XLR-K1M sa dva mikrofonska XLR konektora i usmerenim mikrofonom. Cena jedinice? Prava sitnica – 800 dolara.

Full-frame “kompakt”

Dobro, RX1 možda se baš i ne bi svrstao u kategoriju onog što inače zovemo kompaktnim fotoaparatima, ali je za jedan full-frame fotoaparat zaista malen (meri tek 113 x 65 x 70 mm, u što su uključeni gabariti objektiva), pogotovo ako uzmemo u obzir da većina full-frame fotoaparata dolazi u SLR-like formatu.

Neke će možda iznenaditi da se ovom fotoaparatu objektiv ne može izmeniti (dakle nema ni Alpha ni NEX mount), odnosno dolazi sa fiksnim objektivom, a u pitanju je Zeiss Sonnar T* 35mm f/2.0, koji ima i makro način rada, kao i prsten za otvor blende. Dakle, aparat sa fiksnim objektivom fiksne žarišne daljine (prime objektiv). Takođe ima ulaz za mikrofon, a omogućava i spajanje audio-periferije. Performanse i kvalitet su slični A99 – koristi se isti senzor i procesor slike, iako je malo sporiji – kontinuirano može okidati 5 slika u sekundi. Međutim, ovaj aparat nema optičku/mehaničku stabilizaciju slike. Ima blic, ekran je nepomičan, 3-inčni LCD sa 1,223 miliona tačaka. Cena će mu biti 2.800 dolara, a na tržištu se očekuje u novembru.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar