Prosize kapsule

Računari koji (skoro) neće da troše energiju do 2020.?

Više radiš, manje trošiš

Ovogodišnji IDF Intel je po običaju iskoristio da predstavi i neki intrigantni koncept za budućnost, a ne samo konkretne proizvode, pa je tako jedna od tema bila budući računari koji gotovo da i neće koristiti električnu energiju za rad.

Naime, dugoročna vizija računarstva pokazuje da se sa vremenom isti informatički posao može odraditi uz sve manji utrošak energije. Ekstrapolirajući taj trend, pod uslovom da se on ne promeni, očito je da bi već do 2020. godine mogli imati sveprisutne računare (bilo kao ručne uređaje ili one ugrađene u delove odeće ili neke druge uređaje) koja se mogu baviti nekim smislenim informatičkiim poslom uz gotovo nemerljivo malu potrošnju energije.

Na žalost, Intel nije precizirao šta misli pod „smislenim informatičkim poslovima“, ali možemo pretpostaviti da se to odnosi barem na telefoniranje, GPS lociranje ili igranje igara.

Takođe, nije objašnjeno kako se u to uklapaju komponente poput ekrana, modula za bežičnu komunikacije, memorije i drugih koje povećavaju potrošnju sistema. Naime, dok se energetski zahtevi za čisto računarsku obradu podataka sve više smanjuju, ekrani visokih rezolucija, velike memorije, LTE veze i ostalo sve skupa već sada troše više od polovine električne energije nekog uređaja od samog procesora koji se nalazi u njemu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.