Prosize kapsule

Google odbio Belu kuću

Electronic Frontier Foundation je podržao Googleovu odluku da odbije zahtev Bele kuće da sa svog servisa YouTube povuče 17-minutni antiislamski film „Innocence of Muslims“ koji je u islamskim zemljama u celom svetu doveo do protesta i nasilja.

Iako je trenutni efekat filma u nekim delovima sveta očito negativan, film prema mišljenju Googlea i EFF-a ne zagovara nasilje ni prema kome, a bez obzira na ideje u njemu iznesene, svakako spada pod zaštitu odredbe o slobodi govora.

Google ima posebne odredbe protiv govora mržnje, ali kako tvorci filma ne pozivaju, eksplicitno ili implicitno, na nasilje prema bilo kome ne postoje osnove zbog kojih bi ga se trebalo pomeriti sa servisa. Međutim, poštujući lokalne propise, Google je onemogućio pristup filmu u onim zemljama koje to zabranjuju, primer Indije i Indonezije, i na svoju ruku (iako tamošnji propisi to ne zabranjuju) u Egiptu i Libiji koji su epicentri nemira navodno zbog filma.

Kako je objašnjeno, YouTube nema stalnu službu nadzora nad sadržajem na svojim stranicama, već se oslanja na svoje korisnike koji imaju mogućnost označiti neki sadržaj nepoželjnim na osnovu čega službenici servisa pregledavaju i odlučuju da li se zaista radi o nečemu što treba izbrisati. U tome se vode internim pravilnikom koji zabranjuje objavu govora mržnje i koji poziva na nasilje, ali se isto tako zalaže i za slobodu govora i za stavove koji su nepopularni.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar