Prosize kapsule

Najopasniji huligani na svetu (I)

Nepoželjni gosti. Glavobolja za policiju i snage reda. Vatreni. Opasni. Brutalni. Izgleda da je već duže vrijeme navijanje najekstremniji sport.

Poljski huligani: Senka nad prvenstvom

Evropsko prvenstvo koje je za nama obeležili su sukobi poljskih i ruskih navijača. U sukobima je povređeno desetine navijača. I nisu samo krivi dugogodišnji loši odnosi između ovih zemalja. Poljski huligani napadali su i ostale evropske fanove.

Kada je organizacija Euro 2012 poverena Poljskoj, zajedno sa Ukrajinom, veliki deo javnosti je upozoravao da ovo može biti najopasniji Euro do sada! Kada se poljski premijer Donald Tusk obraćao javnosti, ubeđujući goste da su dobrodošli u ovu zemlju, prekinula ga je grupa navijača, sa upaljenim bakljama, koji su nosili natpis ”F*** EURO” i dobacivali neprimereno novinarima i političarima.

Iron Abs za vas

Poljski huligani spadaju u sam ”krem” evropskog ali i svetskog huliganstva.

Poznati po prekidima utakmica bacanjem baklji u teren , kao na prošlogodišnjem finalu kupa, ali i antisemitizmu i rasizmu. Naime, navijači, ali i igrači Visle iz Krakova, često vređaju svoje gradske suparnike FK Krakoviju zbog navodnih jevrejskih korena. Nije retko da se sa tribina čuje ”Odlazite u gasne komore!” Da čudo bude još veće, i igrači dolaze do tribina da podrže navijače u skandiranju.

Poljska jeste zemlja gde je antisemitizam veći nego u većem delu sveta. Netrpeljivoste je i dalje u vazduhu. Nemci su za vreme svog pogroma ubili 90 posto poljskih Jevreja.

Poljski huligani su nedavno divljali i na ulicama Budve, i imali okršaj sa policijom. U malom broju doduše, bili su savladani i uhapšeni ali je sigurno da gostovanja Poljske i poljskih timova nose sa sobom znak upozorenja!

Argentinci i Brazilci : Vrelo fudbalsko podneblje

U ovom delu sveta živi se za fudbal. To je neobjašnjiva hemija i ljubav između klubova i navijača.

Ali ovde je više nego igde za fudbal vezano nasilje.

Fudbaler argentinskog Rasinga, Moreno, u maju ove godine dolazio je na treninge u pratnji policije jer su mu huligani zapretili vatrenim oružjem. Ili da popravi igru, ili…

Organizacija ”Spasimo fudbal” tih dana objavila je da je u poslednjih šest meseci najmanje šestoro ljudi poginulo u nasilju vezanom za fudbal a Moreno nije jedini igrač koji je dobijao pretnje od huligana.

Desetina argentinskih navijača je 2010. deportovana iz Južne Afrike, zbog nereda koje su pravili na prvenstvu.

U Brazilu, domaćinu Svetskog fudbalskog prvenstva 2014. i OI 2016, pre dve godine na jednoj benzinskoj pumpi blizu Sao Paola, sukobilo se oko 200 huligana. I nisu koristili samo šake, već i vatreno oružje, pa je jedan navijač Palmeirasa ubijen hicem iz pištolja. Još 13 osoba je pogođeno a jedan huligan je ostao bez ruke usled aktiviranja eksplozivne naprave kućne izrade.

Evropska surovost : Holandija i Turska

Pored kolevke huliganstva, Engleske, posebno mesto u huliganskoj istoriji zauzimaju i ove dve zemlje.

U Holandiji su huligani vezani za mnoge klubove: Ajaks, Fejnord, Utreht. Najkrvaviji obračun desio se na utakmici najvećih rivala, Ajaksa i Fejnorda 23.marta 1997. Pored mnogobrojnih teško povređenih, jedan navijač je izgubio život.

I u Turskoj je huliganstvo veliki problem. To pokazuje i podatak da je tokom finala kupa 2005. godine na obezbeđenju meča angažovano 8000 policajaca i redara.

Ipak, događaj koji će istaći huliganstvo u Turskoj je zasigurno polufinale Kupa UEFA koje je 2000. u Istambulu igrao Galatasaraj protiv Lidsa. Sukob turskih i neprikosnovenih engleskih huligana morao je izgleda da se završi tragično. Dva navijača Lidsa su ubijena u uličnim sukobima huligana.

OPASNI SPORTOVI BANER

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar