Prosize kapsule

Holandija: Pogrešno zakazana Facebook žurka dovela do velikih nereda

Nekoliko desetina povređenih, 34 uhapšena i šteta koja bi mogla da dostigne i više od milion evra – bilans je sukoba policije i gostiju na rođendanskoj žurci u petak uveče u holandskom mestu Haren, kod Groningena, na koji je slavljenica preko “Fejsbuka” greškom pozvala više od 30.000 ljudi.

Žurka je bila planirana za uži krug prijatelja, ali je na nju došlo oko 4.000 mladih, pošto ih je slavljenica Merte Vustajs (16) greškom pozvala 30.000.

Policija je bila u visokom stepenu pripravnosti nakon što je dobila informaciju da je jedna učenica poslala poruku prijateljima preko “Fejsbuka “da slavi 16. rođendan, ali nije navela da je žurka privatna, pa je “uručeno” 30.000 poziva.

Televizija NOS je javila da je u Haren, gradić sa oko 18.000 stanovnika, došlo 4.000 gostiju, od čega većina mladih. Policija je blokirala ulicu u kojoj stanuje slavljenica Merte Vustajs, ali je zauzvrat bila zasuta raznim predmetima, pri čemu je pričinjena šteta na automobilima i ulaznim vratima.

Nekoliko veb-sajtova je sve vreme pozivalo na žurku, a na jednom je stajalo “Projekat x Haren” i odbrojavalo se vreme do početka, uz navode da je pozvano 150.000 ljudi. Tu je bila objavljena i adresa, uz napomenu: “Gledajte da sa sobom povedete i prijatelje”.

U svetu je već bilo nekoliko “Projekat x” zabava, u Nemačkoj, Australiji i posebno u SAD, gde su, na primer, mladi ušli u jednu kuću u Teksasu i pričinili štetu od oko 100.000 dolara.

Kako je mrak padao na Haren, pojačavali su se sukobi, jer je policija nameravala da otera agresivne goste koji su je zasuli kamenicama, flašama, biciklima i saksijama za cveće.

Udruženje holandskih osiguravajućih društava procenilo je da je tom prilikom načinjena šteta od “najmanje” milion evra. Osiguravajuća društva “učiniće sve” da obezbede da krivci pokriju troškove štete, saopštilo je Udruženje, a prenela holandska agencija ANP.

Oskar Drots, šef lokalne policije, rekao je na konferenciji za novinare koju je prenosila državna televizij, da će 34 privedene osobe odgovarati za remećenje javnog reda i mira. Policija je prikupila fotografije sukoba, što bi moglo da dovede do novih hapšenja, dodao je Drots.

“Jedan bezazleni poziv na žurku preko “Fejsbuka” doveo je do sukoba, destrukcije, krađe, požara i povreda u centru grada”, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Harena Rob Bats.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Holandija: Pogrešno zakazana Facebook žurka dovela do velikih nereda

Ostavite komentar