Prosize kapsule

Apsint: Osobine koje nisu zapisane na boci

Verujemo da svi znate kako se proizvodi rakija, i većina ljubitelja kratkih pića izražava veliko poštovanje prema ovom voćnom proizvodu. Mnogima je to i jedino alkoholno piće koje konzumiraju, da li zbog procesa pripreme, ili zbog opojnog dejstva, rakija se nekako izdvaja od „obojenih“ pića.

Međutim, i kod obojenih pića postoje izuzeci, i oni su najčešće i najobojeniji. Ovde ćemo se baviti upravo time – najobojenijim pićem i verovatno najjačim, ako jačinu merimo u procentu alkohola – Apsintom.

Kako i zašto?

Tačan datum nastanka ovog napitka ne može se utvrditi, obzirom da je njegov recept nekoliko puta pronalažen pa se smatra da je na više mesta nastao mešanjem anisa, pelina i šećera. Međutim, apsint se prvi put zvanično pojavljuje 1792. godine u Francuskoj, a njegov tvorac je navodno Pjer Ordiner. Kao i sve dobro na ovom svetu, ni apsint nije u početku korišćen za uživanje, nego kao lek! Njime su se lečile dizenterija i malarija, a zbog svoje specifične boje (originalni apsint ima karakterističnu zelenu boju zbog hlorofila koji se izdvaja u drugoj fazi vrenja alkohola), dobija naziv Zelena Vila.

Kad se uroljaš Apsintom, svaka žena će ti ovako izgledati

On postaje omiljen među francuskim vojnicima koji su prvi počeli da mu dodaju anis kako bi mu popravili ukus. Odmah posle vojnika, na listi konzumenata se javljaju umetnici! Najveću popularnost doživljava u peridu između 1880. i 1914. godine, a po nekim proračunima se smatra da je samo 1910. godine popijeno više od 36 miliona litara ovog pića! Apsint se iz Francuske širi i na američki kontinent, a najpopularniji postaje u Nju Orleansu.

Međutim, 1912 godine američke vlasti ga zabranjuju zbog velikog broja alkoholičara, a već 1920. godine sa prohibicijom dolazi do zabrane svih alkoholnih pića. 1915. apsint se zabranjuje i u Francuskoj, međutim, zbog velike potražnje, on se i dalje mogao nabaviti na razne načine pa čak i u bocama tonika za kosu! Kasnijih godina, apsint se ponovo proizvodi, ali ovaj put sa dosta manjim udelom tijona – najvećeg krivca za apsintov bajkoviti nadimak.

Tijon je neurotoksin koji je najzaslužniji za halucinogeno dejstvo ovog pića i njegova količina se ograničava na 10 mg po litri. To sigurno ima veze sa velikom sličnošću između njega i Tetrahidrokanabinola (THC), aktivnom supstancom marihuane.

Konzumacija

Još jedan od razloga posebnosti apsinta je i način njegovog služenja i konzumiranja. Nećete osetiti njegovo pravo dejstvo ako ga trgnete iz obične čaše ili potegnete iz flajke. Zbog svojih specijalnih svojstava pravu čar apsinta osetićete ako ga konzumirate na pravi način, i ako imate sve potrebne „alatke“. Pored apsinta, naravno, potrebni su vam i čašica, kašika sa rupom po mogućstvu, šećer u kocki, malo leda po želji i upaljač ili šibica. 

U čašu uspete dozu apsinta, i po želji stavite leda. U čašu potopite kašiku sa kockom šećera a potom izvadite kocku, zapalite i ostavite u kašici da kroz rupu kaplje u apsint, a potom ponovo vratite kocku u apsint, pa izvadite. Potrebno je da se kocka skroz karamelizuje kako bi proces bio završen. Takođe, u apsint je poželjno dodavati i hladnu vodu, a koliko je bitan taj proces govori i činjenica da je u Nju Orleansu postojala fontana iz koje je stalno kapala hladna voda u čaše sa Apsintom.

Van Gogovo uho

O apsintu kruže razne priče – kako izaziva ludilo, epilepsiju, halucinacije, i kako može da bude smrtonosan. Ne postoje dokazi za takve tvrdnje, ali postoje indicije da, ako se apsint konzumira u nestabilnim psihološkim stanjima, može da prouzrokoje neočekivane i sulude reakcije kod konzumenata. Kao što smo rekli, veliki ljubitelji apsinta su bili umetnici, i za jednog se svakako može reći da ga je proslavio.

Vinsent Van Gog je najbolji primer kako je jedna labilna ličnost u susretu sa apsintom doživela pravo pomračenje uma…i zbog toga je sebi odsekao komad uha! U periodu intenzivnog konzumiranja apsinta, on se družio sa Gogenom, velikim slikarom sa kojim se nije najbolje slagao, zajedno su pili apsint, a Van Gog je upravo njega napao žiletom u rastrojstvu koje je prouzrokovano mešavinom apsinta i epileptičnih napada. Kasnije je istim tim žiletom sebi odsekao komad uha i odneo ga lokalnoj prostitutki…za uspomenu!

To je sigurno najekstremniji ljubitelj ovog pića, ali bilo je u istoriji mnogo priznatih umetnika i intelektualaca koji su apsint koristili u prave svrhe – kao inspiraciju. Pa je tako Ernest Hemingvej napisao „Za kim zvona zvone“, upravo u periodu konzumiranja apsinta. Oskar Vajld je kao zaljubljenik u apsint napisao :

„Prvi stupanj opijanja apsintom nije ništa posebno, u drugom vam se priviđaju čudovišne i okrutne stvari, ali ako izdržite, na kraju ćete doći do završnog stupnja i tada ćete videti stvari koje želite videti – prekrasne, neopisive stvari.“

Čak su se i na Pikasovim slikama mogli pronaći zeleni motivi inspirisani apsintom, a jedan od najzagriženijih je bio i Edgar Alan Po.

Manson, Lemi, Hilari…

Apsint je pronašao svoje mesto i u popularnoj kulturi, pa je tako Merilin Menson posvetio jednu pesmu apsintu, a zajedno sa Džoni Depom voli da priređuje takozvane „apsint žurke“. Među poznatima tu je i Lemi iz Motorheda i, verovali ili ne, Hilari Klinton. Ona je uhvaćena sa čašicom apsinta za vreme posete Češkoj.

Sve u svemu, mnogo je razloga koji će vas navesti da jednom oslobodite zelenu vilu iz boce, i mi ne želimo da budemo ti koji su vas nagovorili da to uradite, ali ako već toliko želite, onda valja da vam preporučimo šta je kvalitetno a šta je škart.

Marilyn Manson proizvodi svoj apsint pod nazivom “Mansinthe”

Poznavaoci preporučuju češki „Hills“, „King of Spirits“, „Sebor“, ili „Logan 100“ (sa 100 mg tijona). Tu je i francuski „La Fee“ i švajcarski „Absinthe King“. Takođe izbegavajte uvozne boce na kojima piše Absinth umesto Absinthe. Brojni su i recepti za kućno pravljenje apsinta, ali to vam ovaj put nećemo napisati – šanse da nešto pogrešno smutite su velike i ne želimo da se kasnije nama obraćate kako bi vam nadoknadili manjak uha sa kojim ste se probudili.

Svakako savetujemo svima da ga probaju, ocene, podele sa nama iskustva ili ludorije koje su doživeli, pa da zaključimo da li vila stvarno stanuje u zelenoj boci ili ipak u domaćem kazanu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

6 komentara na “Apsint: Osobine koje nisu zapisane na boci

 1. Zna li neko nešto o našoj Paukovači i kako može da se dođe do nje?

 2. Pio sam nekoliko puta Hillsov Apsint i još neke češke varijante. Posle 4-5 čašica uopste ne primecujes da si se urokao dok se ne pogledas u ogledalo i vidis da si sav iskrivljen od alkohola a da su ti oči postale crtice kroz koje posmatraš okoliniu…

  Ne preporucujem da posle apsinta pijete nesto drugo. Posle 4 čašice apsinta sam prešao na tekilu i samo me smorila i kao da nisam pio ništa.
  Ako pijete Apsint, cepajte samo Apsint 🙂 ŽivelI!

 3. 2 kocke leda preliti absintom, sacekati malo da se otope i da absint promeni teksturu i boju pa piti lagano, drzati u ustima da utrnu… ubrzo se i mozgu desi isto
  kod nas dr. dzekil nije uopste los
  ziveli

 4. Recept za dodatni efekat:
  Uraditi sve po proceduri, istopiti šećer, zapaliti apsint i drmnuti ga na eks dok još gori, a zatim brzo poklopiti čašu naopačke, uzeti cevčicu pa malo podignuti čašu i cevčicom usisati isparenje koje se zadržalo u čaši.
  Dve tri čaše tako i zbogom pameti :))