Prosize kapsule

Parallella – superračunar za 99 dolara

Puno ime projekta je Parallella: A Supercomputer for Everyone, a radi se o pločici veličine Raspberry Pija koja bi se stavljala u PC računare, a na kojoj se nalazi 16-jezgreni RISC procesor sa performansama do 26 gigaflopsa.

Ideja je da sve to košta do 99 dolara po komadu, a sve bi trebao finansirati kickstarter projekat koji ima za cilj prvo skupiti 750.000 dolara za inicijalnu proizvodnju, a kasnije punih tri miliona dolara.

Ako se obezbede tri miliona dolara donacija, Adapte, kompanija koja stoji iza svega, nada se da bi mogli ponuditi za 200 dolara i 64-jezgreni superkompjuter performansi 90 gigaflopsa. Iako za njega kažu da bi radio na „45 GHz“, radi se zapravo o kumulativnoj brzini svih jezgara. U stvarnosti, svako jezgaro radi na 700 MHz, a radi se o RISC-ovima koji su dobri u brzom izvršavanju jednostavnih paralelnih zadataka, na kakve prosečan kućni korisnik neće nailaziti preterano često u svom životu.

Prema tvrdnjama na Kickstarter stranicama, ko sada uplati 99 dolara dobija 16-jezgričnu pločicu u maju iduće godine, a ko uplati 499 dolara, dobio bi je već u februaru 2013.

Superračunar na pločici bi se trebalo isporučivati sa Ubuntuom 11.10 za ARM, 1 GB RAM-a, dva USB-a 2.0, 16 GB MicroSD memorije, HDMI-jem i gigabitnim Ethernetom.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.