Prosize kapsule

Razvod izvesniji ako muškarac pomaže u kućnim poslovima

Iako se mnogim damama to neće dopasti, norveški istraživači su otkrili da što parovi ravnopravnije obavljaju kućne poslove, to su njihove šanse za razvod veće nego u brakovima u kojima žene obavljaju većinu dnevnih obaveza.

Rezutati istraživanje Instituta za društvene nauke Nova pokazuju da parovi koji dele kućne poslove imaju čak 50 odsto više izgleda da se razvedu.

“Što muškarci više pomaže u kući, to je veći procenat razvoda”, rekao je u izjavi za AFP Tomas Hansen, koator studije pod naslovom “Jednakost u kući”.

Istraživači navode da ne postoji gotovo nikakva uzročna veza i da je taj fenomen više izraz savremenog načina života parova.

“Kod modernih bračnih parova, žene često imaju visok stepen obrazovanja i dobro plaćeni poslao, što ih čini finansijski manje zavisnim od supruga, te mogu lakše da se snađu u slučaju razvoda”, objašnjava Hansen.

“Ponekad se čini da je bolje ukoliko su uloge podeljene jer tada verovatno ređe dolazi do svađa”, dodaje on.

U Norveškoj, zemlji sa dugom tradicijom ravnopravnosti polova, odgajanje dece se podjednako deli među očevima i majkama. Kada su, međutim, u pitanju kućni poslovi, žene tu i dalje obavljaju veći deo posla.Studija, takođe, pokazuje da su žene u tradicionalnim brakovima uglavnom zadovoljne svojom situacijom i da je njihova sreća gotovo jednaka sreći žena koje su u “modernom” braku.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.