Prosize kapsule

Obnova Nook tableta

Novi Barnes & Nobleovi tableti među najlakšima su na tržištu

Barnes & Noble je predstavio svoje nove tablete koji bi trebali biti glavna konkurencija nedavno predstavljenim novim Amazonovim Kindleovima.

Najveći trgovinski lanac knjigama u SAD-u predstavio je 7-inčni tablet nazvan Nook HD, koji će se prodavati (u SAD-u) po ceni od 199 dolara za 8-gigabajtni model, odnosno 229 dolara za verziju memorijskog kapaciteta 16 GB, kao i 9-inčni Nook HD+ čija cena će biti 269 dolara za 16-gigabajtnu verziju, odnosno 299 dolara za 32-gigabajtni model. Uređaji su znatno unapređene verzije prethodne generacije Nookova, a nude i određene prednosti u odnosu na slične Amazonove modele.

Nook HD ima ekran dijagonale 7,7 inča rezolucije 1.440×900 tačaka, a pokreće ga dvojezgrični 1,3-gigahercni Texas Instrumentsov procesor OMAP 4470. Nook HD+ ima 9,5-inčni ekran rezolucije 1.920×1.280, a koristi isti procesor kao i manji model, samo što mu je radni takt 1,5 GHz. Oba uređaja temeljena su na Androidu 4.0 (Ice Cream Sandwich), a manji, Nook HD, dolazi u dve boje koje u kompaniji nazivaju “smoke” i “snow”, odnosno dim i sneg, a veći, Nook HD+, je dostupan samo u sivoj boji.

U Barnes & Nobleu posebno ističu malu masu uređaja. Nook HD je težak samo 315 grama, čime je jedan od najlakših dostupnih tableta, odnosno znatno je lakši od Amazonovog Kindlea Fire HD kojem je težina oko 400 grama. Veći model, 9-inčni Nook HD+, težak je 515 grama, što je opet manje od Amazonovog Kindela 8,9-inčnog Kindela Fire HD koji je težak oko 570 grama, kao i Appleovog iPada čija težina je 670 grama.

Novi Barnes & Nobleovi tableti dostupni su za prednarudžbu, a u trgovine u SAD-u će stići tokom oktobra, dok će u Velikoj Britaniji biti dostupni u lancima trgovina poput Sainsbury’s i Waitrose krajem novembra.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.