Prosize kapsule

Must-See: Slikar koji slika svojom krvlju (VIDEO)

Njujorški slikar Vinsent Kastilja, čija je nova izložba “Vaskrsnuće” otvorena nedavno u Njujorku i koja će trajati do kraja meseca, predstavio je slike koje je radio proteklih 10 godina i koje su sve naslikane njegovom krvlju.

Kastilja (30) je u intervjuu Rojtersu rekao da su ga prvi eksperimenti sa ovim načinom slikanja podstakli da se “poveže sa delom na najintimnijem nivou”.

Ljudska krv sadrži gvožđe, pigment koji se nalazi u brojnim tradicionalnim bojama, objasnio je on.

Reakcija publike na njegov rad, kaže Kastilja, bila je mahom pozitivna, iako se nekima njegov rad učinio jezivim ili lažnim.

“Moj odgovor njima je da pogledaju sadržaj rada koji prevazilazi metod. Da bi nešto bilo lažnjak, to bi značilo da nema sadržaj”, kaže on.

Kastilja najpre pravi skicu olovkom i u privatnosti svog studija izvuče onoliko “boje” koliko mu treba.

Krv potom nanosi četkicama kako bi naslikao nadrealističke crvene predstave ljudskih tela u različitim stepenima propadanja nasuprot apstraktnog okruženja.

Za veću i detaljniju sliku potrebno mu je oko tri meseca. Cene se kreću od 950 do 26.000 dolara, a nedavno je bluz muzičar Greg Olman kupio od njega jednu sliku.

Izložba “Vaskrsenje” zasnovana je na Kastiljinom interesovanju za harmoniju koju vidi izmedju života i smrti.

Dobar primer izložbe je slika “Hranjenje” na kojoj se vidi majka sa nogama koje trule kako u kolicima doji dete. Kastilja objašnjava da je ona predstavlja krhkost života, ali i nadu.

Kastiljini radovi su prilično cenjeni u SAD i Evropi. Jedna njegova slika poslužila je za filmski plakat za horor “Savage Country”, dok se druga našla na naslovnoj strani švajcarskog hevimetal benda “Triptykon” – “Eparistera Daimones”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar