Prosize kapsule

Druga strana Megauploada

Kada je početkom godine u kombinovanoj policijskoj akciji ugašen Megaupload, zajedno sa (navodnim, još ništa nije dokazano na sudu) nelegalnim sadržajem od vlasnika su oduzeti i njihovi posve legalni i legitimni podaci.

Jedan od retkih koji se za njih odlučio boriti pred sudom je Kyle Goodwin iz Ohia koji je na Megauploadovim serverima držao snimke lokalnih školskih sportskih priredbi i od toga zarađivao neki novac. Sa gašenjem Megauploada zabranjen mu je pristup sadržaju u njegovom vlasništvu, pa je odlučio da ih tuži.

Američki okružni sud je primio njegovu pritužbu na FBI-jevu odluku da sve datoteke učini nedostupnim svim vlasnicima još u junu, a za ovaj mesec je zakazano saslušanje pred sudom gde bi on i njegovi advokati (inače iz Electronic Frontier Foundationa) trebali objasniti o čemu se radi. U preliminarnom saslušanju nameravaju objasniti gde su podaci sada, šta se dogodilo kada im je vlada zabranila pristup podacima i šta treba uraditi da bi ih dobio natrag.

Ukoliko preliminarno saslušanje zadovolji sudiju, postoji mogućnost da se sve pretvori u tzv. class action suit gde se presuda u jednom ili više konkretnih slučajeva kasnije može primeniti na sve iste slučajeve u tom predmetu, a to bi značilo potencijalno velike glavobolje FBI-ju i policijskim i državnim službama koje su čitav slučaj vodile sa toliko propusta da je lako moguće da će i sam prvookrivljeni Kim Dotcom iz svega izaći neoštećen.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.