Prosize kapsule

Star Wars uskoro i u Luvru

U pariskom muzeju Luvr do 17. marta naredne godine biće otvorena jedna, za ovu instituciju kulture pomalo neobična, izložba igračaka čija je tema čuveni filmski serijal “Ratovi zvezda”.

Dok gleda jednu od scena iz filma “Ratovi zvezda” u staklenoj vitrini, desetogodišnjigodišnji Džordž Sajkis oduševljeno uzvikuje: “Ovo je sjajno. Najbolja izložba ikada!”

Njegova majka nada se da će izložba podstaći decu da i kasnije odlaze u muzeje. “Ova tema mu odgovara”, kaže Amanda Sajks, američka dizajnerka koji živi u Parizu. “I mislim da je to sjajan način da zainteresujem sina za muzej”.

Naime, deo Luvra namenjen primenjenoj i dekorativnoj umetnosti narednih meseci biće domaćin epskih bitaka džedaja, vojnika galaksija, droida i stanovnika Tatuina.

To, kako navodi AFP, možda deluje kao neobična tema za muzejsko krilo koje uglavnom izlaže art nuvo nameštaj ili lalikovo staklo, ali kustos odeljenja za igračke Doroti Šarl kaže da u analima umetnosti “Ratovi zvezda” imaju posebno mesto.

“Ratovi zvezda su bili revolucija u industriji igračaka”, rekla je ona okružena uzbudjenom decom, ali i nostalgičnim odrasilma.

Centralna figura izložbe je Arno Grunberg, prodavac igračaka i kolekcionar. Njegovih 450 predmeta izloženo je na izložbi. Veliki ljubitelj “Ratova zvezda”, od prvog filma 1977. koji je pogledao kada je imao 11 godina, Grunberg kaže da je oduševljen što njegovu kolekciju sada mogu i drugi da vide i što postoji nova generacija mladih koja uživa u njegovim igračkama.

“Želeo sam da predstavim panoramu sage Ratova zvezda”, rekao je on i objasnio da njegova kolekcija varira od prvih akcionih figurica koje su se na tržištu pojavile 1978. do danas.

“Ratovi zvezda su fenomen za mlade, oni su odraz detinjstva, ali je ova izložba za svakoga”, rekao je on.

Dve trilogije Džordža Lukasa oduševile su publiku zanimljivom pričom, komplikovanom mitologijom i inovativnim specijalnim efektima. Filmovi su postali pravo blago za prodaju prateće robe, uključujući akcione figure, torbe, majice i slično.

Na izložbi će se naći i Joda maske, plastične svetlosne sablje, originalni filmski i reklamni plakati, šolje u obliku Čubake i kanta za djubre u vidu Sitripija (C-3PO). Na monitorima će se prikazivati američke reklame za prve igračke, kao i istorija video igrica Ratovi zvezda.

Ako je suditi po reakciji dece, najzanimljiviji predmeti su rekreacije scena iz filma sa igračkama i vozilima koje su stavljene pod staklo – napad na Zvezdu smrti, Han Solo koji ubija lovca na glave, desetine džedaja koji se bore…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.