Prosize kapsule

Google obeležio 120 godina od rođenja Ive Andrića

Povodom 120 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića, pretraživač Google objavio je doodle sa slikom mosta u Višegradu u spomen njegove knjige “Na Drini ćuprija”, za koju je i dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine.

Završetak Godine jubileja Ive Andrića biće zvanično obeležen danas okupljanjem kod spomenika na Andrićevom vencu.

Kako su se u 2011. navršavala dva jubileja Ive Andrića – 100 godina od objavljivanja Andrićevog prvog književnog rada u časopisu ”Bosanska vila” (30. 9.1911) i 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost, a danas i 120 godina od Andrićevog rođenja, period od oktobra 2011. do oktobra 2012. utvrđen je za obeležavanje ovih jubileja.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. u Dolcu kod Travnika. Detinjstvo je proveo u Višegradu, gde je završio osnovnu školu. Godine 1903. upisao je Veliku gimnaziju u Sarajevu, a slovensku književnost i istoriju studirao je na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu.

Njegova prva pesma “U sumrak” objavljena je 1911. u časopisu Bosanska vila, a 50 godina kasnije dobio je Nobelovu nagradu, za roman “Na Drini ćuprija” i celokupno stvaralaštvo.

Iz njegovog stvaralaštva izdvajaju se romani “Travnička hronika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, nedovršen “Omer-paša Latas”, kao i zbirke priča “Nemirna godina”, “Žeđ”, “Jelena, žena koje nema”, i meditativna proza “Znakovi pred puta”.

Andrićeve knjige prevedene su na tridesetak jezika. Ivo Andrić umro je 13. marta 1975. u Beogradu, u 83. godini.

Comments are closed.