Prosize kapsule

Google na dlanu (FOTO PRIČA)

Kompanija Google je po prvi put odlučila da javnosti pruži kompletan uvid u svoje informatičke centre širom sveta.

Sa preko stotinu hiljada servera, raznobojnim kablovima i inženjerima koji se na biciklima kreću kroz postrojenja, ovi centri variraju od prepravljenih objekata za proizvodnju papira u Finskoj pa do specijalno izgrađenih serverskih farmi u Ajovi.

“Izuzetno mali broj ljudi ima pristup ovim centrima i to samo zbog jednog, ali bitnog razloga – naš prioritet je privatnost i sigurnost informacija.”

“Radimo sve što je u našoj moći da informacije i ljude zaštitimo. Veoma mali broj naših zaposlenih uopšte ima pristup serverima. Danas prvi put javnost može da vidi kako sve to izgleda”, rečeno je u saopštenju Google-a.

Google je na svojoj internet stranici, u delu “Where the Internet lives“, objavio fotografije iz osam centara u Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj i Belgiji. Google trenutno gradi nove centre u Hong Kongu, Čileu i na Tajvanu.

Fotografije unutrašnjosti Googleovih centara snimila je Koni Žu.

Google je započeo svoj uspon iz jedne garaže u Silicijumskoj dolini. Ko-osnivači kompanije Lari Pejdž i Sergej Brin radili su s drugim inženjerima na razvoju sistema za povezivanje jeftinih servera na način koji bi mogao da im pomogne da ostvare svoje ambicije i da svetu omoguće digitalni putokaz za sve svetske informacije, a danas se svet ne može zamisliti bez ove kompanije.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.