Prosize kapsule

Gomila novih domena?

Ovog meseca u Torontu je bio sastanak ICANN-a gde se raspravljalo o novim domenama, pri čemu su stotine kompanija izrazile želju za nekim novim domenom, a neke kompanije su čak izrazile želju i za više od desetak novih domena. Tako se Amazon prijavio za 77 noviih domena, uključujući .app, .kindle, .movie, .music, .autor, .buy…

Trenutno se koristi 280 domena, a razne kompanije su se prijavile za ukupno 1934 različitih novih domena kojima bi htele upravljati. Ova informacija stigla je do nas putem VentureBeata, koji je ujedno razgovarao sa Liesbeth Mac-de Boer, direktorkom prodaje u kompaniji Sedo. To je kompanija koja posreduje pri kupoprodaji domena (trenutno ih ima 16 miliona u svojoj bazi), a postala je poznata pre dve godine kad je obradila prodaju domene sex.com za 13 miliona dolara.

Mac-de Boer je kazala kako im se sviđaju geografske domene poput .NYC, ali i mnoge generičke poput .app, a smatra da će na tržištu dobro proći .green i .eco, pa čak i nekomercijalni poput .hiv. Posebno su uzbuđeni zbog domene .pizza. Na pitanje je li zaista potrebno toliko novih domena, odnosno hoće li kompanije kupovati poddomene unutar tih novih domena, odgovorila je pozitivno, jer kompanije domene vide kao sredstvo promocije pa će mnoge od njih koje polažu pažnju na ekologiju rado kupiti domen _marka.green.

Potom je usledio provokativan komentar o tome kako novi domeni izgledaju kao sredstvo za grabljenje novca, odnosno prisiljavanja kompaniji na kupovinu još većeg broja domena, na što je Mac-de Boer odgovorila da je to stvar marketinga, ali da će tržišno registrovane marke biti zaštićene i ako ne kupe domene.

Očekuje se i da korisnici Interneta budu zbunjeni novim domenama, a biće i problema sa oglašavanjem, na primer što ako neko na reklamni panel želi staviti samo newyork.pizza – hoće li korisnici to prepoznati kao web-adresu? Kako se u posljednje vreme smanjila praksa stavljanja prefiksa www. ispred naziva domene, tako je moguće da će se ta praksa vratiti kao nužno sredstvo za indentifikaciju nekog teksta kao web adresa.

O novim domenama će se odlučivati u Pekingu uaprilu 2013. godine, ali iz Sedoa smatraju da će većina predloženih domena, ako ne i svi, biti odobreni.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.