Prosize kapsule

Španski pisac odbio novčanu nagradu od 20.000 evra

Španskog pisca Havijera Marijasa španska vlada je ove godine nagradila za doprinos knjižvenosti. Međutim, on je odlučio da ne prihvati nagradu koja iznosi dvadeset hiljada evra, prenosi “Guardian”. 

Kako pisac objašnjava, ne deluje nimalo humano da u trenutku velike krize neko dobije toliki državni novac, kada mnogi na ulicama protestuju ne dobijajući ni ono što su teškim radom stekli.

Osim toga, Marias smatra kako je država konstantno ignoriše brojne kvalitetne umove Španije, uključujući i njegovog oca, čuvenog filozofa Hulijana Marijasa. To je još jedan razlog zbog kojeg on ne želi da prihvati novac, jer ne misli da je vredniji od svojih prethodnika niti da se kasnije bilo koja politička struktura otima za njegovo delo.

Marijas je ranije odbio sličnu nagradu u iznosu od šetnaest hiljada evra, a zamolio je i Špansku kraljevsku akademiju za književnost da ga ne uzima u obzir za najprestižniju tamnošnju nagradu Servantes.

Međutim, njegov potez naišao je na kritiku književne javnosti Španije, uključujući brojne pisce i lica iz zvaničnih institucija kulture koji smatraju da ovim potezom pisac unižava vrednost nagrada

Marijas na to odgovara: “Sasvim je apsurdno da Španija dodeljuje ovakve nagrade. Pa to je zemlja koja mrzi javna priznanja bilo čijeg talenta.”

Prošle godine umetnik Santjago Siera takođe je odbio nacionalnu umetničku nagradu jer nije želeo da primi novac od “socijalističke vlade koja vodi ratove i daje novac bankama, uzimajući od onih koji imaju manje”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar