Prosize kapsule

Otključan PlayStation 3

Objava lv0 ključeva omogućuje pristup i modifikiovanje svih nivoa zaštite PlayStationa 3

Sony bi uskoro mogao imati poteškoća sa rastom piratskih igara za konzolu PlayStation 3. Hakerska grupa slikovitog naziva The Three Musketeers objavila je glavni ključ za PS3 (master key), koji dozvoljava otključavanje najnižeg sigurnosnog nivoa (lv0) i tako omogućuje kreiranje neslužbenog firmwarea u potpunosti kompatibilnog sa konzolom.

PlayStationov primarni bootloader radi u lv0 sigurnosnom nivou, tako da je sa ovim ključevima moguće u potpunosti zaobići zaštitu i na tako modifikovanoj konzoli igrati piratske igre, ali i pristupati PSN-u i efikasno zaobilaziti buduće sigurnosne nadogradnje. Sony neće biti u mogućnosti učiniti mnogo u sprečavanju budućeg rasta piratizacije – lv0 ključevi štite konzolin firmware i zapisani su u svakom Cell procesoru prilikom njegove proizvodnje. Objavom sigurnosnih ključeva najnižeg nivoa moguće je otključati i dekriptovati i sve ostale nivoe zaštite PlayStationa 3, a nemogućnost izmene lv0 ključeva čini buduće sigurnosne nadogradnje firmwarea takođe podložnim modifikacijama.

Ukoliko Sony na raspolaganju nema dodatne mogućnosti zaštite konzole uskoro možemo očekivati značajan rast piratskih igara za PS3, zato Sony treba dodatno poraditi na sigurnosti nadolazećeg PlayStationa 4.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Otključan PlayStation 3

  1. I sada dosta konzola mogu da se otkljucaju, samo sto onda prestaje zadovoljstvo online igranja. Ako hakeri rese i taj problem onda bi sony stvarno mogao da ima ogromne probleme, jer je i ovako u debelom minusu.